13. prosince 2023 06:00

Americká mládež popírá holocaust. Nový průzkum odhalil pohromu ve vzdělávání

Do toho, jak mladí lidé vnímají otázku holocaustu, v současných Spojených státech razantně zasahuje konflikt v Gaze. Někteří politici mají ovšem také pocit, že vzdělávání dětí o zvěrstvech páchaných nacisty během druhé světové války je nedostatečné.

Průzkum agentury YouGov o názorech Američanů ukázal výsledky, které jsou víc než znervózňující. Tím spíš, že se týkají hlavně skupiny mladých lidí mezi 18 a 29 lety.

Zhruba každý pátý člověk tohoto věku v průzkumu na holocaust nevěří, anebo si není jistý, jestli nejde o pouhý mýtus. A to všechno ve chvíli, kdy je (nejen) americký antisemitismus už delší dobu na vzestupu.

Čím starší, tím méně pochybují

V téže věkové skupině si dokonce 23 procent respondentů myslelo, že jsou zprávy o holocaustu přehnané nebo nadsazené, 28 procent tvrdilo, že mají Židé ve Spojených státech „příliš velkou moc“ a 36 procent si myslí, že Izrael obětí holocaustu zneužívá.

V ostatních věkových kategoriích výsledky tak alarmující nejsou, a platí, že čím starší člověk je, tím méně má tendenci hrůzy holocaustu popírat nebo si myslet, že jsou zprávy o nich příliš přehnané. Mezi dotázanými v kategorii 65+ let nebyl nikdo, kdo by o holocaustu pochyboval.

Přečtěte si také: Dobrovolně zemřel v plynu se 192 dětmi: Spisovatele chtěli zachránit i nacisté, razantně je však odmítl

Na druhou stranu, průzkum odhalil i to, že plných 67 procent dotázaných, tedy napříč věkovými skupinami, považuje popírání holocaustu za projev antisemitismu (proti tomuto tvrzení bylo jen 9 procent) a i mezi nejmladšími Američany je 52 procent těch, kteří považují Židy za přínosné pro tamní společnost.

Nedostatečné vzdělávání mladých

Účastníků průzkumu sice byly jen dvě stovky, což je vzorek, který tamní populaci zvládne reprezentovat omezeným způsobem, přesto potvrzuje obavy, které některé významné politické osobnosti v USA vyjadřují už delší dobu: v americkém školském systému jsou hluchá místa, která mohou nevyhnutelně vést k problémům.

„Selháváním v edukaci studentů o závažnosti a rozsahu holocaustu děláme medvědí službu památce jeho obětí a je naší povinností v budoucnosti zabránit takovému zvěrstvu,uvedla například v prohlášení senátorka Jacky Rosenová, která se snaží o toto téma rozšířit tamní státní vzdělávací program.

Nejen USA

Problémy s antisemitismem v USA v současnosti samozřejmě ještě zhoršuje a také posouvá do středu zájmu i zuřící konflikt Izraele a Hamásu v Gaze. A i když USA stojí v tomto konfliktu za Izraelem, mladí lidé se tam čím dál víc přiklánějí na stranu Palestiny, z čehož někteří viní vliv populárních sociálních sítí, hlavně TikToku.

Pravdou ale je, že popírači holocaustu nejsou mezi mladými jen ve Spojených státech. Že je holocaust mýtus, tvrdila v lednu roku 2023 v průzkumu i celá čtvrtina mladých Nizozemců a dokonce 53 dotázaných nepovažovalo Nizozemsko za zemi, kde se holocaust odehrál. Což je pro stát, v jehož hlavním městě stojí dům, kde se před nacisty skrývala Anne Franková s rodinou, skutečně tristní.

Zdroj: The Economist /YouGov Poll, Claimscon.org, Rosen.senate.gov

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom