26. května 2024 19:21

Kdo je Kevin Fiala? Tajná zbraň Švýcarů pochází z české hokejové rodiny

Jeho otcem je bývalý hráč a trenér jihošvýcarského Lugana Jan Fiala, sám Kevin hraje v NHL za Los Angeles Kings. Jeho příjezd do dějiště hokejového mistrovství světa byl okamžitě znát.

Do Prahy Fiala přicestoval v pondělí 13. května, kdy už šampionát několik dnů běžel. Zpoždění ovšem způsobily úplně jiné povinnosti než angažmá v NHL. Fialovi se krátce před odletem do Prahy několik dnů před plánovaným termínem narodila dcera Masie-Mae a klíčový křídelní útočník tak mohl vyrazit.

Přečtěte si také: Jakub Voráček s přítelkyní kvůli své lásce zlomili dvě srdce. Nešlo s tím hnout, říká hokejista

Původně se nepočítalo s tím, že stihne hned pondělní zápas proti Česku a nastoupí až ve středu 15. května proti Velké Británii, vše ale bylo jinak. Na letišti Fialu přivítala jeho česká babička a novopečený tatínek už odpoledne bruslil v pražské O2 areně. Zápas ten den rozhodly až nájezdy na branku a Fiala exceloval. Česku dal gól z přesilovky a proměnil nájezd. Začala tím jeho cesta k pozici druhého nejproduktivnějšího hráče šampionátu, kdy ještě před finálovým utkáním s Českem nasbíral 13 bodů.

Vyřazení favorita

Klíčovým duelem pro něj stejně jako pro další člena švýcarského týmu bylo semifinále s Kanadou v sobotu 25. května. Fiala dal první branku, Švýcaři ale náskok neudrželi a do prodloužení šli za stavu 2:2. I tento zápas nakonec rozhodly až samostatné nájezdy, kde opět exceloval Kevin Fiala.

„Připomínalo to horskou dráhu, bylo to hodně emotivní. Jsem pyšný na to, jak jsme na konci zareagovali. Na konci zápasu byli na koni, ale poradili jsme si s tím a k ničemu jsme je nepustili,“ prohlásil Fiala po vítězném semifinále. Vyřazením Kanady z boje o titul mistra světa se Švýcaři posunuli do finále, kde byli jejich protivníky Češi. Ti senzačně zdecimovali favorizované Švédy 7:3. Dilema babičky Kevina Fialy, komu bude vlastně fandit, rozsekl švýcarský útočník vynikající češtinou: „Já doufám, že mně!“ Dramatické finále nakonec ovládli Češi a Švýcary porazili 2:0.

Mohlo by vás zajímat: Bronzový souboj hokejových gignatů vyšel lépe Skandinávcům. Švédi dali Kanadě čtyři góly

Jak píše server Hokej.cz, za Atlantikem Kevin Fiala už dvě sezony exceluje na západním pobřeží: letos v průběhu základní části nastřádal výborných 73 bodů (29+44). Týmu Kings se necelé dva roky zpátky upsal až do června 2029, ročně si vydělá bezmála osm milionů dolarů, což je asi 182 milionů korun.

Zdroj: ČTK, Hokej.cz

Video, které jste mohli minout: Obrovská radost. Češi v semifinále totálně rozstříleli Švédy

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom