21. října 2023 06:00

Greta je opět v centru dění. Na konflikt Izraele s Palestinou má jasný názor

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunberg se znovu dostala do popředí zájmu, tentokrát svou podporou Palestinců v Gaze. Na svém instagramovém účtu, který má 14,6 milionu sledujících, zveřejnila fotografii, na níž ukazuje hesla sympatizující s Palestinci.

Texty na snímku mluví za vše. Kromě Grety (20), která drží v rukou nápis „Stand with Gaza“ (Buďte s Gazou), další dvě dívky hlásají „Free Palestine“ (Svobodná Palestina) a „This Jew Stands With Palestine“ (Tato židovka je s Palestinou). Na tradiční oblast zájmu švédské aktivistky odkazuje heslo „Climate Justice Now!“ (Klimatická spravedlnost teď!). Stejný snímek Greta umístila i na sociální síť X, kde ji sleduje 5,4 milionu lidí.

Přečtěte si také: Jde mi hrůza po zádech, Gaza musí být zcela zničena. Češka žijící v Izraeli popsala život po útoku Hamásu

Gretin apel přišel pouhých šest dnů poté, co příslušníci teroristické organizace Hamás pronikli z pásma Gazy do jižního Izraele, kde většinou brutálním způsobem povraždili přes 1 400 Izraelců a kolem 200 lidí včetně malých dětí odvlekli jako rukojmí do Pásma Gazy. Odvetné údery izraelské armády na Gazu si podle Hamásu vyžádaly už nejméně 3 700 obětí.

V textu doprovázejícím svůj příspěvek Greta vyzvala k uzavření příměří. „Svět musí promluvit a požadovat okamžité příměří, spravedlnost a svobodu pro Palestince a všechny postižené civilisty,“ napsala aktivistka. Podle amerického týdeníku Newsweek Gretinu výzvu vzápětí sdílely propalestinské skupiny v USA i jinde ve světě.

Mohlo by vás také zajímat: Hamás propustil matku s dcerou. Američanky přijely do Izraele slavit, pak zažily 14 dní hrůzy

Změna klimatu, anebo válka

Uživatelé sociálních sítí se nicméně snažili najít souvislost mezi válkou na Blízkém východě a změnou klimatu, což je téma, ke kterému se švédská aktivistka už několik let veřejně hlásí. Naposledy Greta Thunberg a její sympatizanti skončili u policejního výslechu, když v Londýně demonstrovali proti schůzce manažerů velkých ropných firem.

Gretinu propalestinskou aktivitu komentovala také izraelská politička Tamar Zandberg. „Patřím k izraelské levici, která podporuje mír a lidská práva. To, co Hamás udělal 7. října, ale nemá nic společného s těmito hodnotami ani s palestinským nárokem na svobodu,“ napsala Gretě na síti X Zandberg, která v Knesetu zastupuje levicovou sionistickou stranu Merec.

Zdroj: Newsweek, Politico

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom