Elektřina z kávového odpadu? Proč ne
Elektřina z kávového odpadu? Proč ne. Ale na uhelné elektrárny toho zatím není dostatek. Nicméně i každý začátek byl malý...
Britští a kolumbijští vědci objevili způsob, jak vyrobit elektřinu z odpadu, který vzniká při zpracování plodů kávovníku. Jejich objev může pomoci zemědělcům i snížit znečištění v rozvojovém světě, napsal list The Guardian. Roční produkce kávy ve světě se pohybuje kolem 9,5 milionu tun.
Než se káva vyrobí
Při zpracování kávovníkových bobulí, takzvaných kávových třešní, vzniká ohromné množství tekutého odpadu. Odpadní voda vzniká v zemědělských podnicích už během promývání kávových třešní a další při výrobě instantní kávy. Vědcům se nyní podařilo nejen odstranit z vody kontaminující látky, ale celý proces využít k výrobě elektřiny.
plodící kávovník odrůdy Robusta Zdroj: Topi Pigula
Energie z mikrobů
Vyvinuli palivovou buňku, která místo chemikálií využívá mikroby, kteří konzumací odpadu vytvářejí malé množství energie. "Zemědělci získají trochu energie z odpadu, který vyhazují, životní prostředí tedy bude čistší a jejich finanční situace se zlepší," uvedl mikrobiolog univerzity v Surrey Claudio Avignone Rossa.
Potřebný druh mikrobů se podle něho běžně vyskytuje v kalu z čistíren odpadních vod, avšak je také možné nalézt je na kolumbijských farmách. "Nabídka není problém," dodal.
Mikrobiální palivové buňky jsou velké zhruba jako ty, které se instalují do plechovek se šumivými nápoji. Nyní vědci čekají, zda jim finanční instituce poskytnou prostředky na vybudování prototypu na kolumbijské plantáži.
ČTK