Proč je máslo tak drahé? Stěžejním důvodem je zákeřná nemoc krav, přečtěte si vysvětelení
Máslo, jehož průměrná cena v říjnu atakovala 70 Kč za kostku a meziročně vzrostla o 40 procent, zůstalo pro většinu obyvatel Česka praporečníkem vracející se inflace. Výrobci a prodejní řetězce se navzájem obviňují z vysokých marží, zmiňují se vyšší ceny energií a lidské práce. Situace je ale podobná prakticky v celé Evropě, má totiž společné původce.
Stopy v tomto takřka detektivním případu, jehož obětí je nakonec konzument, vedou ke kravám – přesněji řečeno k dojnicím. Právě v roce 2024 jsme se napříč Evropou potýkali s poklesem jejich počtu a tím i nižší produkcí mléka. Vliv na to mají nejen dlouhodobé faktory, jako je třeba genetická selekce, ale hlavně rekordně teplé počasí a zároveň rozšíření virové nemoci modrého jazyka, která ztěžuje chovatelům skotu život.
Přečtěte si také: Máslo z oxidu uhličitého je k nerozeznání od „skutečného“ másla. Revoluční výrobek nabírá na síle
Vysoké teploty kravám nesvědčí
Podle údajů Eurostatu se počet dojnic v Evropské unii za poslední rok snížil o přibližně 3 %, přičemž výpadky byly zaznamenány zejména ve Francii, Německu a Nizozemí. Tyto tři země přitom „hostí“ největší stáda v celé EU, v každé z nich bychom našli nižší miliony dojnic (v ČR bylo v roce 2023 necelých 360 000 dojnic). Francii, Německo a Nizozemí spojuje ale i další faktor, a tím jsou klimatické změny. Vysoké teploty v létě 2024 způsobily tzv. teplotní stres dojnic, který oproti normálním sezónním výnosům snížil jejich dojivost až o 5 %. S tím se sice počítá, jenže rok 2024 se do historie zapíše jako nejteplejší v celé historii měření.
Proto také, jak v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl Michal Brada, šéf české filiálky světové mlékárenské jedničky Lactalis, klesal kromě dojivosti i obsah tuku v mléce, a to už od března. Důvod je zřejmý – pokud teplota dlouhodobě přesahuje 25 °C, krávy méně žerou a tuku potřebného k výrobě másla je k dispozici méně. Vysoké teploty navíc snižují reprodukční schopnosti krav a paradoxně více ohrožují chovy, v nichž se krávy volně pasou. Ve stájích a kravínech je možné teplotu regulovat.
Nemoc modrého jazyka
Aby toho nebylo málo, začala zejména ve Francii a jižních částech EU produkci mléka ovlivňovat i katarální horečka dobytka, kterou na skot přenáší bodavý hmyz. Pro nemoc je zpočátku typická zvýšená teplota a malátnost zvířat, pak otoky sliznice ústní i nosní, výtok z nosu a v poslední fázi zmodralý jazyk, kvůli kterému je známá jako nemoc modrého jazyka.
Onemocnění samo o sobě nesnižuje produkci mléka přímo, ale vyvolává zvýšené náklady na veterinární péči a snižuje imunitu krav, což pak zhoršuje jejich celkový zdravotní stav. A kvůli vyšším teplotám se nově nemoc šíří i dále na sever, například do Lucemburska nebo Dánska. Nemoc modrého jazyka je aktuálně v Česku problémem hlavně u ovcí, nevyhýbá se však ani kravám. Kromě nižší dojivosti navíc onemocnění komplikuje přesuny zvířat v rámci EU.
Rostoucí poptávka a zdražení másla
Ceny másla rostou nejen v České republice, kde je dnes naprosto běžné zaplatit za 250gramové balení 75 a více korun, ale v celé Evropě. Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandy se ale právě v ČR cena másla zvyšuje nejvýrazněji v celé EU. „Zčásti za silným růstem stojí růst celosvětové poptávky po mléce, který převyšuje růst jeho nabídky,“ zmínil Kovanda další faktor pro konzumenta neblahé situace.
Spoléhat na to, že zájem zemí jako je třeba Čína bude dlouhodobý a navyšovat kvůli tomu stavy dojnic, je ale problematické. Podobná situace totiž v EU nastala na přelomu let 2013/2014, kdy se právě díky poptávce mimo unii výkupní ceny mléka dostaly na historické maximum 40 centů za litr. Zemědělci reagovali zvýšením produkce, jenže po anexi Krymu Ruskem v důsledku sankcí poptávka prudce poklesla, takže v červenci 2016 se litr mléka vykupoval jen za 25,7 centu. Přestože se Brusel snažil propad kompenzovat, pro mnohé chovatele to znamenalo hospodářskou katastrofu.
Mohlo by vás také zajímat: Máslo raketově zdražilo. Marže extrémně vzrostla, vysvětlil Maier. Zmínil další vývoj ceny
Shrnuto do pokud možno přehledného závěru: Rok 2024 přinesl nejen rekordně teplé počasí, ale i dramatické změny v evropském mlékárenství. Produkce mléka napříč Evropskou unií klesá, nemoc modrého jazyka zhoršuje podmínky chovu a rostoucí poptávka po mléčných produktech žene cenu másla k novým výšinám. I proto máslo zůstává komoditou, u níž se další cenový vývoj předpovídá jen velmi obtížně.
Zdroj: Evropský parlament, The Dairy Site
Video, které jste mohli minout: Proč je německé máslo levnější?