25. února 2024 07:05
Adam Vala

Budíte se uprostřed noci? Existuje vysvětlení proč i návod, co s tím dělat

Už jste se někdy přistihli při tom, že se opakovaně probouzíte během noci v podobnou hodinu? A nebyla ta hodina náhodou třetí nebo čtvrtá ranní? Pokud ano, pak patříte přibližně mezi třetinu lidí na celém světě, které se to děje a možná netuší, proč. Odpověď však přináší kognitivní terapeuté a lékaři, kteří pro to mají poměrně jednoduché vysvětlení.

„Probouzení ve 3 hodiny ráno je pochopitelné a velmi lidské,“ uvedl ve svém článku na stránkách magazínu The Conversation doktor Greg Murray ze Swinburne University of Technology v Austrálii. Vysvětlil, že noční probouzení může souviset se stresem, jehož hladina je u každého člověka jiná, stejně jako se různí schopnosti se se stresem vyrovnávat. „Ve skutečnosti se budíme během noci mnohokrát a lehký spánek je častější ve druhé polovině noci,“ říká Murray.

Tím se dostává k tomu, že pokud má člověk takříkajíc těžkou hlavu, je možné, že nebude po probuzení pokračovat ve spánku, ale probudí se a začne přemýšlet. To je ono typické „zírání do stropu“, které může postihnout každého z nás. Proč se tak ale děje kolem několikrát zmiňované třetí či čtvrté hodiny ráno? I na to existuje poměrně jednoduché vysvětlení, odrážející se v obvyklém rytmu všech lidí na světě.

Žádná velká věda

Pokud pomineme denní a noční služby, lidé zpravidla ulehají do postele kolem 23. hodiny noční a vstávají přibližně v 7 hodin ráno. A protože se v průběhu noci střídají cykly lehkého a tvrdého spánku, vše může v kombinaci s dalšími faktory vycházet právě na tuto hodinu. „Jedním z pravděpodobných vysvětlení pravidelného probouzení v noci je, že chodíte spát každý den přibližně ve stejnou dobu. Ve stejnou chvíli tak dosáhnete fáze lehkého spánku a probudíte se,“ uvedla asistentka ředitele programu spánkové medicíny v lékařském centru v Ohiu Aneesa Dasová pro portál Health & Discovery.

K tématu: Nejčastější noční můry, které děsí celé lidstvo, mají konečně vědecké vysvětlení

Co s tím ale dělat? Jednou z metod, která má pomoci ulevit myšlenkám, je vytvořit si před spánkem seznam úkolů, nad kterými můžete přemýšlet i podvědomě během noci. Pokud si vše vytříbíte ještě před tím, než ulehnete do postele, možná pak budete klidnější a v noci se už probouzet nebudete. Odborníci ale radí, že pokud problém přetrvává déle než tři měsíce, měl by člověk své noční probouzení řešit s odborníky.

Zdroj: Health and Discovery, The Conversation

Mohli jste minout: Znovu ucítí doteky a rozeznají teploty. Vědci mají zařízení, které dává protézám cit

Adam Vala

Sdílejte článek
Štítky stres spánek probouzení noční probouzení fáze spánku

Populární filmy na Prima Zoom