14. září 2023 16:20

Jak to bylo s Mašíny? Nový trailer filmu Bratři ukazuje klíčové historické momenty

Nový trailer filmu Bratři

Trailer k filmu Bratři odhaluje další detaily z dramatické odbojové činnosti skupiny vedené bratry Mašínovými a jejich útěku na Západ. Největší kontroverzi vyvolávají vraždy, kterých se Mašínové v komunistickém Československu dopustili.

Nový trailer k filmu, který půjde do kin na konci října, spatřil světlo světa symbolicky v den, kdy se skupina bratří Mašínů dopustila první vraždy. Bylo 13. září 1951, když se na strážnici SNB ve východočeském Chlumci nad Cidlinou Mašínové neúspěšně snažili získat zbraně, při čemž zemřel strážmistr SNB Oldřich Kašík. Na trailer se můžete podívat nahoře.

Přečtěte si také: Bratři Mašínové se prostříleli až do Západního Berlína. Jejich příběh budí kontroverzi dodnes

O dva týdny později v Čelákovicích byli Mašínové úspěšnější. Ke zdejší služebně SNB dorazili v ukořistěné sanitce, jejíž posádku omámili chloroformem a přivázali v lese ke stromu. Spoutaný a omámený chloroformem skončil i čelákovický strážmistr Jaroslav Honzátko, Radek Mašín mu ale navíc dýkou podřízl hrdlo. Tentokrát se skupině podařilo zbraně získat.

Další mrtvý se na kontě skupiny objevil téměř o rok později v srpnu 1952. Šlo o pokladníka Josefa Rošického, který vezl výplatu do národního podniku Kovolis. Josef Mašín chtěl ale 900 000 korun určených pracujícímu lidu použít na osvobození svého bratra Radka. Ten tou dobou po prozrazení příprav k útěku na Západ třídil v jáchymovských dolech uranovou rudu.

Běhají jako Zátopek a střílejí jako finští odstřelovači

K útěku skupiny na Západ, přesněji do Západního Berlína, nakonec došlo na podzim 1953. V noci ze 3. na 4. října překročili Ctirad Mašín, kterému nikdo neřekl jinak než Radek, jeho bratr Josef Mašín mladší, Milan Paumer, Václav Švéda a Zbyněk Janata v Krušných horách hranici s NDR.

V následujících čtyřech týdnech se skupinu vyzbrojenou obstarožními pistolemi z druhé světové války snažilo najít, obklíčit a chytit na 20 000 příslušníků Volkspolizei a Sovětské armády. V přestřelkách byli zabiti čtyři východoněmečtí policisté, ztráty ale měli i Mašínové. Skupina přišla o Janatu a těžce raněného Švédu, kteří byli dopadeni, vydáni do Československa a popraveni.

Mohlo by vás zajímat: Bojoval, když se ostatní vzdali. Hrdinu Mašína nacisté krutě mučili, ale nezlomili

Bratři Mašínové s Milanem Paumerem, který měl prostřelené břicho, do Západního Berlína dorazili 31. října 1953. Svým až zázračným únikem si vydobyli značný respekt u německé Volkspolizei. Říkalo se o nich, že „střílejí jako finští ostřelovači a běhají jako Zátopek“.

Zdroj: Jan Novák: Zatím dobrý, Brno 2004

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom