Bio-potraviny VS. obyčejné jídlo: co je kvalitnější?
Nová studie tvrdí: Biopotraviny jsou nutričně hodnotnější než běžné potraviny. Je to možné?
Biopotraviny jsou nutričně hodnotnější než produkty konvenčního zemědělství. Vyplývá to z výsledků nové mezinárodní studie vedené britskou Newcastle University. Podle studie, na níž v tiskové zprávě dnes upozornili ekologové z Hnutí Duha, obsahují biopotraviny o desítky procent více antioxidantů a polyfenolů, zároveň méně reziduí pesticidů a těžkých kovů. Výsledky podobných studií se však výrazně odlišují. Jiné v minulosti dokazovaly, že biopotraviny hodnotnější než běžné produkty nejsou.
Podle ekologů výsledky studie, zveřejněné v úterý ve vědeckém časopise British Journal of Nutrition, jasně dokazuje, že způsob produkce potravin ovlivňuje jejich kvalitu. Biopotraviny prý obsahují až o 69 procent více antioxidantů a polyfenolů, které chrání lidské tělo před mnohými zdravotními problémy včetně některých druhů rakoviny, než běžné potraviny.
Produkty ekologického zemědělství zároveň obsahují výrazně méně kadmia, dusíku a reziduí pesticidů, než běžně produkovaná potrava. "Frekvence výskytu reziduí pesticidů byla u konvenčních produktů čtyřikrát větší než u bioproduktů, kadmia obsahují konvenční potraviny téměř o polovinu více," uvedli ekologové. Relativně malé množství pesticidů obsažené v biopotravinách je dle autorů důsledkem kontaminace z pesticidy ošetřovaných pozemků v blízkosti biofarem.
Například rozsáhlá studie výzkumníků Stanfordovy univerzity zveřejněná koncem roku 2012 naopak zjistila, že biopotraviny, známé také pod označením organické, nemají víc výživných látek než běžné produkty, byť obsahovaly méně pesticidů. Vědci, kteří posoudili 237 různých studií, také nezjistili, že by organická masa byla zdravější. Americká akademie pediatrů v říjnu 2012 uvedla, že žádná vědecká studie nepotvrdila, že by biopotraviny byly zdravější. Doporučila, aby děti konzumovaly širokou škálu ovoce a zeleniny bez ohledu na to, zda jsou bio nebo ne.
Trh s biopotravinami v České republice v roce 2012 meziročně vzrostl o 6,7 procenta, lidé za ně utratili 1,78 miliardy korun. Každý obyvatel země za biopotraviny utratil v průměru necelých 200 korun za rok. Podíl bioproduktů na celkové spotřebě potravin zůstává stále velmi nízký a pohybuje se mezi 0,6 a 0,7 procenta.
Podle akčního plánu, který v prosinci 2010 schválila vláda, má přitom podíl biopotravin na trhu s potravinami vzrůst na tři procenta. Materiál má za cíl také obrácení poměru mezi dováženými a domácími biopotravinami ve prospěch tuzemských.
Ministr zemědělství Marian Jurečka začátkem června uvedl, že ceny biopotravin v obchodech jsou nadsazené oproti cenám, za něž je obchodníci vykupují od producentů. Tím prý řetězce deformují trh.
ČTK