26. února 2024 15:35

Patří bizarní protáhnuté lebky mimozemšťanům? Vysvětlení jejich původu je fascinující

Vetřelci dávnověku S14 (16)– Lebky z Paracasu

Nezmapované kapitoly lidské historie napomáhají rozvoji fantazie, nezřídka se pak do takových představ vkrádají myšlenky o návštěvách z vesmíru a ovlivňování vývoje lidstva ze strany mimozemských civilizací. Takovým podnětem byl i nález podivuhodných lebek, jež dlouhá léta nedávaly vědecké obci spát.

Nezvyklé kosterní pozůstatky nalezl roku 1929 archeolog Julio Tello ve složitém hrobovém systému na peruánském ostrově Paracas. Bizarní protáhlé lebky pocházely pravděpodobně z 3. století př. n. l. a byly o 25 % větší a o 60 % těžší než běžné lidské lebky. Stále se ale nemuselo jednat o nic vyloženě pozoruhodného. Nakonec různé národy omotávaly svým dětem hlavy natěsno, aby dosáhly jejich protažení. To ale podle všeho nebyl ten případ. Lebky z Paracasu se totiž na první pohled vymykaly jakémukoliv rozumnému vysvětlení.

Ostatky neznámého původu

V první řadě testy prokázaly nezvyklou mutaci v barvě vlasů, podle všeho byli nositelé lebek zrzaví či světlovlasí, což pro tuto oblast není zrovna typické. Nicméně nikdo nevyloučil, že z peruánské oblasti dlouholebí obyvatelé původně nepocházeli. Podivností bylo ale víc, lebky měly například pouze jednu temenní ploténku místo dvou. Také foramen magnum, otvor, jímž prochází mícha, byl níže než u „obyčejných“ lebek. Zcela na nich chybí sagitální švy, tedy vazivová spojení plochých kostí, nad čímž se vědci podivují například v pořadu Vetřelci dávnověku na Prima ZOOM. Úžas způsobily i testy DNA. Mitochondriální DNA měla vykazovat mutace neznámé u člověka, primáta či jiného zvířete a nenést žádnou podobnost s Homo sapiens.

Čtěte také: USA disponují mimozemskou technologií, existují věrohodní svědci, tvrdí exnáměstek z Pentagonu

Vyznavači konspiračních teorií měli brzy jasno. Přes 300 kosterních pozůstatků musí náležet mimozemské civilizaci. Lebky z Paracasu se pro mnohé staly nesporným dokladem o přítomnosti entit z jiné planety. A to alespoň do roku 2015, kdy výzkumník a ředitel Historického muzea Paracas Brian Foerster vnesl do celé věci světlo a zveřejnil mnohem konkrétnější fakta o testech DNA, provedených údajně ve spolupráci s peruánskou vládou.

Skuteční lidé

„Můžeme si být jistí tím, že lidé s podlouhlými lebkami z Paracasu nebyli na sto procent domorodí Američané. Byli směsicí, v jistých ohledech hybridy několika různých národů. S jejich krevními skupinami je to také složitější, pokud by byli domorodými Američany, měli by krevní skupinu 0, což nemají. Co se Paracasu týče, pravděpodobně máme před sebou lidský poddruh. Zdá se, že je zde přítomno hodně DNA z východní Evropy i západní Asie,“ vysvětloval Foerster na sympoziu v Los Angeles. „Podle mé teorie existoval lidský poddruh, jemuž nakonec můžeme říkat Homo sapiens sapiens Paracas, a jeho příslušníci žili v oblasti mezi Kaspickým a Černým mořem.“

Mohlo by vás zajímat: Nové záběry UFO? Nad americkou základnou měla proletět záhadná „medúza“, měnila směr i barvu

Vše tedy ukazuje na to, že tři stovky kosterních pozůstatků patřily lidské vývojové větvi mimo evoluční strom, což je fascinující objev sám o sobě. Hypotéza lidského poddruhu, jenž se na světě pohyboval ještě před dvěma tisíci lety, zní stále dost fantasticky, pořád ale uvěřitelněji a racionálněji než teorie o opuštěné kolonii mimozemšťanů.

Zdroje: Express.co.uk/The Berean Call

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom