15. prosince 2023 06:00

Křišťálové lebky mají mít magickou moc a mytickou minulost. Výzkum ale přinesl hořkou pravdu

Zakázaná historie VI (5) – Křišťálové lebky

Křišťálové lebky patří k oblíbeným záhadám a objevují se jak v širokém spektru popkultury, tak v internetových vyhledavačích vášnivých konspiračních teoretiků. Co ale vstoupilo do světa s aurou tajemna a dávné historie, se ukázalo jako vábně zabalený podvrh.

První z křišťálových lebek byla nalezena dobrodruhem F. A. Mitchellem-Hedgesem v mayském městě v Belize. Podle jeho výzkumu lebku používali Mayové při obětních rituálech. Víc než jeho slovo k tomu nemáme, protože Hedges lebku úzkostlivě chránil před zvídavými akademiky. Předmět zůstal v dobrodruhově rodině a po jeho smrti se hrdou majitelkou stala Hedgesova dcera, podle níž má lebka magickou moc. Například prý může prodlužovat lidský život. To se však nikdy neprokázalo a žena zemřela ve věku 100 let zcela nevyslyšena.

Mladší, než se zdálo

Lebek se postupně našlo více, celkem je jich 12, přičemž ta nejpodivnější z nich má protáhlý tvar a spekuluje se o jejím mimozemském původu. To ostatně není jediná fantastická věc, která se lebkám přičítá. Kromě mimozemského zásahu měli Mayové lebky zdědit po obyvatelích bájné Atlantidy. Podle jiných hypotéz by měly lebky seřazené do určitého geometrického tvaru zabránit konci světa. V pořadu Zakázaná historie na Prima ZOOM uslyšíte také možnost, že se jedná o starodávné počítače. Vědecké obci se ale podařilo nános tajemna spolehlivě setřít.

Třebaže se Hedgesova rodina stranila zájmu expertů, Hedges přeci jen v roce 1970 povolil průzkum lebky společnosti Hewlett-Packard. Když vědci zjistili, že lebka nese stopy mechanického zásahu a že pochází ze starého křemene amerického původu, další výzkumy už nepovolil. Nic naplat, další tři lebky se dostaly do spárů výzkumníků. Jedna z lebek se nachází v Britském muzeu, druhou má Musée du Quai Branly v Paříži a třetí zkoumali ve Smithsonian Museum of Natural History ve Washingtonu.

Čtěte také: Indiana Jones 5 mohl vypadat úplně jinak. Podívejte se, s kým měl bojovat proti zombíkům

V první řadě se lebky nenachází na žádných mayských kresbách, což činí povážlivé trhliny v hypotéze o mayském původu. O poznání větší trhliny přineslo zjištění, že F. A. Mitchell-Hedges lebku nenašel v mayském městě, jak tvrdil, nýbrž ji koupil od pašeráků cenných předmětů. Tři lebky, které byly zkoumány zcela nezávisle na sobě, se navíc ukázaly o dost mladší než mayská kultura. Pařížská lebka nesla stopy vody z doby kolem roku 1800. Britská a americká vznikly pomocí rotačních technik, které jsou známé z konce 19. století. Stopy ze dvou lebek byly vysledovány do německého města Idar-Oberstein. Tam působila firma, jejíž specializací byla výroba předmětů z brazilského křemene. Křišťálové lebky si nicméně napříč popkulturou drží určitý mytický status, který z nich stále dělá vděčný objekt zájmu.

Zdroje: National Geographic / Discover

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom