Československý vrtulník útočil na UFO nad Brnem. Posádka popsala setkání i podivný objekt

Přísně tajné projekty UFO: Odtajněno S1 (5) – UFO nad Československem

Podivná zjevení neznámých plavidel nejsou výsadou pouze zahraničí, jeden takový incident se vyskytl i na území Československa. Tajemnému objektu se snažil dostat na kobylku vrtulník s českou posádkou.

Hlášení o narušení vzdušného prostoru u rakouských hranic obdržela 12. července 1987 tříčlenná posádka vrtulníku Mi-24 z 51. vrtulníkového pluku. Údajně bylo na obloze spatřeno něco, co připomínalo kabinu letadla. Vrtulník tedy vzlétl a začal stoupat tam, kam jej ze země naváděli, po létajícím objektu ale nebyly ani stopy. Vrtulník neměl lokátor, takže posádka musela věřit navádění ze zdola, ve výšce 3 800 metrů se ale pořád zdálo, že pronásleduje pouze mrak. Tam ale situace začala být nebezpečná, neboť v oblacích hrozí větší riziko srážky. Palubní technik si tudíž raději oblékl padák.

Honička v oblacích

Náhle posádka uviděla objekt v celé kráse. V pořadu Přísně tajné projekty UFO: Odtajněno jej popisují někdejší členové posádky jako letadlo bez křídel a bez oken, předmět v barvě hliníku a tvarem připomínajícím velký doutník. Jakmile se vrtulník přiblížil, začal letoun dělat zvláštní manévry směrem ke slunci, patrně ve snaze ho setřást. Posádka dostala jasný rozkaz – stroj okamžitě sestřelit. To se však ukázalo jako značně složitý úkol.

Čtěte také: Sledujte speciál: UFO – Nová svědectví. Existují mimozemšťané, nebo jsme ve vesmíru sami?

V první řadě objekt změnil směr pokaždé, když jej vrtulník zaměřil. Zároveň se oba stroje nacházely nad Vranovskou přehradou, která byla toho léta plná lidí. Vizuální kontakt s objektem trval dvě minuty, pak zmizel v mracích. Tím ale nebezpečná situace neskončila, stroj se náhle objevil a obrovskou rychlostí se řítil proti vrtulníku, jenž musel složitě uhýbat. Údajně nadzvukovou rychlostí se „doutník“ přemístil nad Brno, Jaslovské Bohunice a směrem k Bratislavě, kde se ztratil nejen posádce, ale také všem ostatním radarům. Podivný incident zmínil nadporučík Jaroslav Špaček v knize Jedenapadesátý aneb historie 51. vrtulníkového pluku vesele i vážně.

Zdroje: iDnes / ArmyWeb

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom