V Americe se objevil další tajemný monolit. Celá záhada už narostla do obřích rozměrů

Záhadný monolit se objevil u Las Vegas

Zatím poslední zrcadlový útvar našli teď v americké Nevadě u jedné z tamních turistických stezek. Ani tentokrát se ale nikomu nepovedlo zjistit, kdo ho instaloval a proč.

Zvláštní, očividně člověkem vytvořený kvádrový útvar s lesklým, stříbrným povrchem našli poprvé v roce 2020 v americkém Utahu. Objevil se v jednom z tamních nepřístupných kaňonů, na místě, kde není žádná infrastruktura, parkoviště, dokonce ani signálové pokrytí mobilními operátory. Později se zjistilo, že ho někdo instaloval už několik let předtím, v roce 2015 nebo 2016. Dodnes se nezjistilo proč.

Teď, čtyři roky poté, se v USA objevil další podobný útvar, tentokrát poblíž jedné z turistických tras v Nevadě, u Gass Peak v Las Vegas. A ačkoli to opět vyvolalo senzaci, zdaleka už se nedá podivuhodný útvar považovat za zcela neznámý fenomén.

UPDATE JUNE 21: A lot of you have asked about the mysterious monolith that was recently spotted north of Las...

Posted by LVMPD on Monday, June 17, 2024

Některé mají autory, jiné zůstávají záhadou

V posledních čtyřech letech se totiž takovéto monolity našly na prapodivných místech hned v několika státech světa. Na ostrově poblíž Británie, v Turecku, ve Španělsku, v Polsku, v Belgii, v Nizozemsku, ve Walesu, v Rumunsku… v JAR ho dokonce někdo instaloval přímo doprostřed malého obchůdku.

Je třeba říct, že k většině z nich se buď přihlásili místní umělci, které utažský monolit inspiroval, anebo útvar dokonce posloužil k propagaci podniku nebo značky. Několik z nich ale stále nemá ani autora, a zdánlivě jim chybí i účel.

Mohlo by vás zajímat: Nová naděje na vyřešení záhady zmizelého letadla? Experti po deseti letech zachytili signál

V případě nově nalezeného nevadského monolitu zatím vše ukazuje na to, že jde opět o práci nějakého záhadného „fantoma“. Zrcadlový povrch lehce zkoseného obdélníku odráží krajinu okolo, monolit je perfektně vyvážený a připomíná útvar popsaný ve slavné knize A. C. Clarka, 2001: Vesmírná odysea, kterou později zpracoval i slavný režisér Stanley Kubrick.

Ať je ovšem pravý účel monolitu jakýkoli, v Nevadě se rozhodně nebáli využít jeho potenciálu. Objev a publicitu, kterou si získal, chytře spojili s kampaní, během níž lidem připomínají, aby se při svých toulkách místními turistickými trasami připravili na horké počasí a neriskovali.

Zdroj: CNN, The Independent, BBC

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský