31. ledna 2024 16:40

Poklady, obří mumie a podivná bytost z Atlantidy. Tajemná hora je opředena spoustou tajemství

Vetřelci dávnověku S14 (12) - Bytosti z hory Shasta

Hory často přitahují různé mýty a pověsti a téměř ke každé se pojí nějaká pověst o nějakém duchovi či sídlícím božstvu. Například hora Shasta v jižní Kalifornii má pro místní indiánský kmen Klamathů velký kulturní význam, a nejen pro ně.

Na 60 000 let staré nečinné sopce totiž sídlil nebeský bůh Skell, ochránce lidí, jenž bránil místní kmeny před rozhněvanými božstvy podsvětí. Shastu ale neozvláštňují jen tisíce let staré mýty, podivné věci mystickou horu provázely i na konci 19. století, kdy Frederick Spencer Oliver popsal zvláštní události ve své knize A Dweller on Two Planets (Obyvatel dvou planet).

Čtěte také: Rudé UFO velké jako fotbalové hřiště. Nad základnou v USA se rozpoutalo peklo, říká oficír

Příchozí z temnot

Kniha údajně vznikla prostřednictvím automatického psaní a popisuje setkání s mocnou zářící duchovní bytostí jménem Phylos Tibeťan, která měla Oliverovi nadiktovat svůj životní příběh. Phylos přišel na Shastu z potopivší se Atlantidy. Poté, co se v hoře usídlil, odtud začal podnikat astrální cesty časem a prostorem. V knize z roku 1899 se můžeme dočíst o současných technických vymoženostech, jako jsou například počítače. Zároveň se text věnuje takovým tématům jako karma či reinkarnace.

Mystické setkání na hoře Shasta popsal také muž jménem Guy Ballard, jenž se během túry ve 30. letech 20. století setkal se zářivou figurou, která se představila jako hrabě de Saint-Germain, šlechtic, dobrodruh a alchymista. Na základě tohoto setkání Ballard založil hnutí Já jsem, podle jehož učení je Bůh obsažen ve všem a ve všech a díky tomu může jedinec upravovat realitu kolem sebe pouhou vůlí. V pořadu Vetřelci dávnověku na Prima ZOOM vše popisuje spisovatel William Henry, jenž přízračným bytostem z hory Shasta připisuje širší souvislost:

Mohlo by vás zajímat: První recenze nové Hvězdné brány. Pro fanoušky původního seriálu jde o povinnost

„V irské mytologii se dozvídáme o Tuatha Dé Danann, to jsou zářící humanoidní bytosti oplývající nezměrnou moudrostí.“ Kromě Ballarda a Olivera popsal bizarní zážitek na hoře Shasta také jistý J. C. Brown, který ve 30. letech 20. století údajně objevil v inkriminované hoře jeskyni plnou pokladů a tři metry vysokých mumií. Jeho vyprávění způsobilo velký rozruch a brzy se dala dohromady 80členná expedice, jež měla skryté místo odhalit a kterou měl Brown na místo zavést. Brown se však na místě setkání s expedicí neukázal a vlastně o něm už nikdy nikdo neslyšel, a tak zůstalo fantastické tajemství hory Shasta dosud neodhaleno.

Zdroje: NPR/Ancient Origins

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom