Nejzáhadnější hvězda současnosti podivně bliká. Vše může vysvětlit mimozemská teorie

Jedna z hvězd noční oblohy se chová podivně. Chaoticky poblikává a pohasíná a vypadá to, že její světlo stíní něco kolosálního. Narazili jsme na důkaz o existenci mimozemské superstruktury, která hvězdu obklopuje?

Astronomové po celém světě spolu soupeří o to, kdo vyřeší jednu z největších záhad 21. století. Objevili jednu podivnou hvězdu a nazvali ji Tabbyinou hvězdou. Čím je tak záhadná? Zdá se, že hvězda s katalogovým číslem KIC 8462852 má na oběžné dráze něco obrovského. Čas od času tento objekt prochází před hvězdou a způsobí, že její světlo zeslábne. „Všechny hvězdy se do jisté míry mění, ale žádná ne tak prudce, ne tak rychle nebo ne tak nepravidelně jako Tabbyina hvězda,“ tvrdí americký astrofyzik Grant Tremblay v dokumentu Odhalený vesmír, který můžete vidět v pondělí večer na Prima ZOOM.

Vesmírná záhada

Bizarní chování hvězdy KIC 8462852 poprvé popsala astronomka Tabby Boyajian. Vycházela z pozorování Keplerova teleskopu, který pátral po exoplanetách tím, že sledoval drobné poklesy jasu hvězd. Přechod planety přes hvězdu obvykle způsobí pokles jejího jasu o 1 %, v případě KIC 8462852 se ale dělo něco zvláštního.

Už dva roky po zahájení pozorování došlo k poklesu jasu o 14 %, později dokonce o 24 %. Fluktuace jasu přitom netrvají dlouho, odehrají se vždy v řádu dní. Nový objev záhadu ještě prohloubil – zdá se totiž, že tato hvězda byla před zhruba sto lety podstatně jasnější. „Podle nás je jasné, že oba úkazy něco spojuje. Pokud se dějí dvě podivné věci, je to zřejmě kvůli jedné příčině,“ domnívá se Boyajian, podle níž vědci záhadnou hvězdu pojmenovali Tabbyina hvězda.

Za vším hledej mimozemšťany

Vědci už dlouho předpokládají, že pokročilá mimozemská civilizace by se mohla prozradit tím, že zastíní světlo své hvězdy postupným budováním megastavby kolem ní, nejspíš s cílem ovládnout její energii. To by vysvětlovalo ono stoleté stmívání Tabbyiny hvězdy.

Podle této teorie by mimozemští inženýři začínali před 100 lety s jedním solárním panelem, postupně by přidávali stále více panelů, dokud by stavba nebyla tak velká jako Země. V tu chvíli by blokovala asi 0,01 procenta světla hvězdy. Jenže tato po energii prahnoucí civilizace se nezastaví a v průběhu desetiletí plášť po plášti svou megastavbu rozšiřuje a v průběhu sta let to vypadá, že hvězda postupně pohasíná.

Existuje i další vysvětlení?

Než ale vědci obvinili z podivného chování mimozemšťany, hledali pro oba zvláštní typy chování přirozená vysvětlení. Jedna z takových teorií tvrdí, že v nedávné minulosti do Tabbyiny hvězdy narazila jedna z jejích planet pohybující se po nestabilní dráze. Reakce hvězdy na takovou srážku by byla dramatická – rychle by se rozzářila a výrazně by vzrostla její teplota. Další teorie předpokládá, že se při srážce planety o velikosti Jupiteru odpojil některý z měsíců a způsobuje kolísání jasu, podle jiné za vším může být velký roj komet.

Více světla do celé záhady by mohla vnést pozorování astronomky Angelle Tanner. Její tým zjistil, že Tabbyina hvězda při svém poblikávání zároveň mění i barvu. „Při pohledu na pohasínání různých barev jsme si všimli, že modré světlo pohasíná mnohem víc než červené, takže to, co se před ní pohybuje, způsobuje, že hvězda vypadá trochu víc červeně. A to nám říká, z čeho ta věc je,“ vysvětluje Tanner. Jde o podobný jev, jako když naše Slunce před západem rozsvítí oblohu do červena. Za to mohou drobné částice rozptýlené v atmosféře Země, jejímiž vrstvami sluneční světlo prochází.

Pokud červenání Tabbyiny hvězdy způsobují částice, může to znamenat jediné. Hvězda je obklopena prachem, který by mohl mít tvar obřího kruhového mračna obíhajícího kolem Tabbyiny hvězdy. Hustší místa v oblaku mohou nepravidelně snižovat jas hvězdy, prachové částice se pak postarají o červenou barvu. Zdánlivě logické vysvětlení má ale opět jeden velký háček – co mohlo tak obří mračno prachu vytvořit? Nezbývá než v příštích letech pokračovat v pozorováních, výpočtech a prověřování všech dostupných teorií – včetně té o mimozemšťanech

ZDROJ: Forbes

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom