24. října 2024 19:14

Sumerští bohové mohli pocházet z vesmíru. Pomohli založit důchodový systém

Vetřelci dávnověku S15 (3) – Anunnaki

Teorie paleoastronautiky má v zásadě velmi jednoduchý základ. Tvrdí, že všechny náboženské či mytologické texty jsou ve skutečnosti záznamy návštěv jiných civilizací, přičemž nejčastěji se tato souvislost skloňuje se sumerskými božstvy.

Koneckonců, Anunnaki, jak se sumerští bohové nazývali, se překládá jako „přátelé z nebe“. Je to označení linie bytostí, pocházející ze spojení sourozenců Lahmu a Lahamu. Z jejich spojení vzešli Anšar – vládce otáčení nebes a Kišar – vládkyně otáčení Země. Pojmenování bylo zřejmě alegorií na zemské póly. Z této linie pak vzešlo celé pokolení bohů, jimž předsedal Velký Anu, bůh nebes.

Čtěte také: Přísně tajný program Pentagonu pro UFO? Jen mluvit o něm je nebezpečné, tvrdí informátor

Druhá série

Funkce nebeských bytostí byla popsána v babylonském mýtu o stvoření světa Enúma eliš. Podle tohoto mýtu nejvyšší akkadský bůh Marduk rozdělil Anunnaki tak, aby část z nich žila v podzemí a vykonávala potřebné práce, zatímco druhá část tvořila radu na nebesích. „V této radě sedělo mnoho bytostí. Jednali s Anu, rozhodovali za lidstvo, zasahovali do lidských záležitostí,“ vysvětluje spisovatel William Henry v pořadu Vetřelci dávnověku na Prima ZOOM.

Jak do toho všeho ale přišli lidé? Jejich stvoření byla pro bohy z nouze ctnost. Nižší božstvo Igigi, jež dlelo v podzemí a odvádělo v podstatě všechnu manuální práci ve věci chodu světa, se vzbouřilo a odmítalo pracovat. Enki, bůh vodstva, moudrosti a magie, měl ale náhradní plán. Stvořil první lidi, ti byli ale bezmocní a slabí. Druhá série se povedla o poznání lépe, byli schopni obdělávat půdu, budovat stavby i využívat poddajnou zvěř. Otázkou zůstalo, co s první generací. Enki ale nařídil novým lidem, aby se o své slabé a bezmocné předchůdce postarali. Tím vytvořil tradici, která přetrvává dodnes.

Zdroje: World History/Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora