Pensylvánský Roswell: Pád UFO viděly a popsaly tisíce lidí. Záznamy NASA se záhadně ztratily

Vetřelci dávnověku S13 (7) – Kecksburgské UFO

Mezi nejzmiňovanější oblasti většiny konspiračních teoretiků patří městečko Kecksburg v Pensylvánii. To jeden čas žilo zapeklitou událostí, jejíž dozvuky sledují vášniví ufologové dodnes. Ne nadarmo se místu přezdívá „Pensylvánský Roswell.“

Podivná událost proběhla 9. prosince 1965 v 16:45 odpoledne a měla tisíce svědků. Seismograf umístěný 40 km od Detroitu tehdy zaznamenal sérii otřesů. Zároveň byly ve stejnou chvíli různé tísňové linky od Detroitu v Michiganu až po Windsor v Ontariu zaplaveny telefonáty znepokojených občanů, kteří viděli na obloze dost znepokojivý úkaz – světelný objekt padající oblohou. V Pensylvánii byl nahlášen akustický třesk, jako by něco prorazilo zvukovou bariéru, a v okolí vesnice Kecksburg občané nahlásili lesní požár a něco, co označili za pád letadla. Brzy se ale ukázalo, že o letadlo nešlo.

Chceme uvěřit

Na místo okamžitě dorazili záchranáři i policisté, ale v lese, kam mělo „letadlo“ dopadnout, podle oficiální zprávy nic nenašli. Podle pozdějších svědectví pracovníci NASA na místě zkoumali vzorky kovu, což podnítilo spekulace, že mohlo jít o pozůstatky sovětské sondy Kosmos 96. Tragédie vstupu objektu do atmosféry tomu ale neodpovídala. Přestože veřejnými dohady proplouvaly různé teorie, od ruských satelitů až po mimozemskou loď, astronomové označili objekt za meteor, který shořel v atmosféře. Ministr vnitra následně oficiálně prohlásil, že incident měl přirozenou příčinu a vlastně na něm není dohromady nic moc zajímavého. Doufal, že humbuk utichne. To se však nestalo, protože stále zůstávalo viset ve vzduchu dost otázek.

Čtěte také: Sledujeme přes 650 případů UFO, zní z Pentagonu. Šéf skupiny mluvil i o mimozemské aktivitě

Ještě léta poté se objevovala bizarní svědectví. Jak uvidíte v pořadu Vetřelci dávnověku na Prima Zoom, jeden z dobrovolných hasičů údajně na místě spatřil objekt velikosti auta Volkswagen Brouk a tvaru zvonu či žaludu, z něhož vystupovaly podivné symboly. Zároveň hasičský zásah údajně přerušila americká armáda, jež následně z místa odjížděla s plně naloženým nákladním vozem.

Pátrání pokračuje

Zásadní obrat v kauze přišel v prosinci roku 2005, kdy NASA prohlásila, že její experti na místě zkoumali pozůstatky ruského satelitu. Záznamy ale nebyly k dispozici – dvě krabice dokumentů záhadně zmizely ze světa. Novinářka Leslie Kean, která se věnuje tématům, jako je UFO či posmrtný život, agenturu zažalovala pro upírání práva na informace. Proti tomu se ohradil jiný novinář, James Oberg, bývalý příslušník Letectva Spojených států amerických, jenž se tematice NASA a vesmíru jako takového věnuje dlouhodobě. Podle něho nemá takový soud valný význam, protože NASA nejspíš tyto záznamy nikdy ani neměla. Běžnou praxí podle něho je, že u podobných událostí se vyšetřování ujímá právě Letectvo, které na místě vystupuje v civilním oblečení a prokazuje se jako NASA. Snahu Kean označil Oberg za veřejné divadlo, jímž se chtěla zavděčit svým zaměstnavatelům.

Soud dal nicméně publicistce za pravdu, NASA se tak zavázala dokumenty najít. Zda se jim to podaří a co případně z dokumentů vyplyne, je otázka do budoucna. Nutno podotknout, že ztráta záznamů skutečně nemusí být dílem konspirace, nakonec to není poprvé, co by se něco podobného stalo. Například původní záznamy z přistání Apolla 11 na Měsíci potkal stejný osud.

Zdroj: Space.com

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom