11. května 2023 06:00

Nejtajemnější hora světa je spojená s mimozemšťany, přeživšími z Atlantidy, třímetrovými mumiemi a duchy

Vetřelci dávnověku S13 (8) – Mimozemský bůh Skell

Asi 600 000 let stará nečinná sopka v jižní Kalifornii je duchovně významným místem, opředeným několika bizarními legendami.

Hora Shasta má bohatý kulturní význam pro indiánský kmen Klamathů, podle jejichž legend na ni kdysi sestoupil nebeský bůh Skell. Ten si lidské pokolení zamiloval a stal se jejich ochráncem. Nejznámější pověst se pojí k vedlejší hoře, sopce jménem Mazama. Ta skrývala vchod do podsvětí, jemuž vládl ohavný bůh Llao.

Llao, truchlivý bůh

Llao se jednoho dne zamiloval do Lany, dcery náčelníka kmene. Lanu ale život v podsvětí nijak nelákal, podsvětní bůh jí byl navíc odporný. Uražený Llao přísahal kmeni pomstu a začal jej stíhat útrapami. Kmen naštěstí našel zastánce v hrdinném Skellovi, jenž se pustil s Llaem do půtky tak strašné, že se nebe pokrylo popelem. Skell nakonec vyhrál, zahnal Llaa natrvalo do podsvětí a pro jistotu svrhl celou Mazamu, aby jí zatarasil bránu do podzemní říše. Následnou jámu zaplavil vodou.

Mt. Mazama byla ve skutečnosti činnou sopkou, která vybuchla někdy kolem roku 5 700 př. n. l., přičemž se sama zničila. Tato událost zřejmě posloužila jako základ pro zmíněnou legendu, příznivci konspirací a záhad se však s tak jednoduchým výkladem pověsti nespokojí.

Duch, který věděl příliš mnoho

Legendy ohledně hory Shasta se staly námětem jednoho z dílů pořadu Vetřelci dávnověku, který můžete každý pátek sledovat na Prima ZOOM. Jeho tvůrci se mimo jiné zaměřili na petroglyfy vyryté na skále poblíž hory. Hrdinný ochránce lidí je zde vyobrazený jako podivná chapadlovitá bytost, na níž vůbec nic nepřipomíná člověka. Není divu, že pověst o bizarním tvoru, jenž sestoupil z nebe, nahrává příznivcům teorií o mimozemských civilizacích, které v dávné minulosti utvářely vývoj lidstva. Tím ale pozoruhodné okolnosti ohledně hory Shasta nekončí.

Čtěte také: Měsíční bohyně Artemis symbolizuje 12 podob ženskosti podle Luny. Která je ta vaše?

Roku 1899 vydal Frederick Spencer Oliver knihu s názvem A Dweller on Two Planets (Obyvatel dvou planet), v níž hraje Shasta zásadní roli. Sám Oliver tvrdil, že text vznikl pomocí automatického psaní po kontaktu s mocnou duchovní bytostí jménem Phylos Tibeťan, která Oliverovi diktovala svůj životní příběh.

Phylos, hlavní postava výsledné knihy, je přeživší z Atlantidy, země značného technologického a vědeckého pokroku. Phylos se usídlil v chrámu v hoře Shasta, odkud podniká astrální výpravy časem a prostorem, komunikuje s různými bytostmi a podává svědectví o takových technických výdobytcích, jako 3D obraz nebo počítače, o kterých se v době vzniku knihy ani nesnilo. Zároveň se text věnuje takovým fenoménům, jako je karma či reinkarnace. Vnímání Shasty jako místa duševního rozvoje ale pokračovalo dlouho po vydání knihy.

Dobyvatelé ztraceného města

Při túře na hoře Shasta ve 30. letech 20. století se důlní inženýr Guy Ballard podle svého tvrzení setkal s mužem, jenž se mu představil jako hrabě de Saint-Germain. Šlechtic, dobrodruh a nadšenec do vědy, alchymie, filosofie a umění, jenž žil v 18. století a nyní se stal vyšší duchovní bytostí, Ballarda inspiroval k založení tzv. Hnutí Já jsem, filosofického směru, podle něhož  je Bůh obsažen ve všem, a díky tomu můžeme realitu kolem sebe upravovat prostou pevnou vírou, že se tak opravdu stane. Hlavní zásadou je ale užívání síly moudře a s rozmyslem, pro dobro všech.

Hora Shasta je tak spojená s mnoha legendami a pověstmi, z nichž většina souvisí s přeživšími z Atlantidy, případně Lemurie, dalšího bájného kontinentu, kteří uvnitř hory založily skryté město Telos. Život legendám vdechl prospektor J. C. Brown, jenž se ve 30. letech 20. století svěřil jistému Johnu C. Rootovi, že před třiceti lety objevil v hoře Shasta skrytou jeskyni plnou pokladů a podivných mumií, které měřily až tři metry do výšky.

Roota Brownův příběh zaujal, a tak začal dávat dohromady expedici, která by skryté město odhalila. Expedice nakonec nabrala 80 členů, dychtivých, až je Brown na místo zavede. Brown se však na dohodnutém setkání expedice neukázal a vlastně už o něm nikdo nikdy neslyšel. Pokud je tedy na skrytém městě v hoře Shasta něco pravdy, na své odhalení teprve čeká.

Zdroj: California.com

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom