8. srpna 2024 13:15
Adam Vala

Proč má slavná křičící mumie tak zděšený výraz? Velká záhada byla konečně vyřešena

Mumie neznámé ženy vypadá jako z hororu. Vědci se domnívali, že za to mohla špatná mumifikace, teď už ale mají jasno.

Už v roce 1935 objevili archeologové v oblasti Dér el-Bahrí nedaleko Luxoru mumii, které se od prvních okamžiků začalo přezdívat křičící žena. Jde o ten nejvýstižnější popis, protože mumifikovaná žena skutečně vypadá, jako kdyby zamrzla v němém výkřiku, což jí současně propůjčuje velmi znepokojivý zjev, který vyvolává otázky. Bylo tělo špatně mumifikované a postupem let se kvůli vysychání kůže ústa otevřela do bolestivé grimasy? Nebo je za tím vším něco jiného?

Balzamování proběhlo v pořádku

Vědci neměli dlouho jasno a spíše se přikláněli k první nabízené variantě. Už jen proto, že mumie s otevřenými ústy jsou extrémně vzácné, vzhledem k obvyklému postupu mumifikace, který pamatuje na obtáčení spodní čelisti kusy látky kolem lebky. Druhým důvodem, proč historikové vinili ze současného vzhledu přes 3500 let staré mumie balzamovače, byla přítomnost jejího mozku, srdce, jater a dalších orgánů v těle. Obvykle se vnitřnosti z těla vyjímaly a ukládaly do samostatných schránek, s nimiž bylo tělo pohřbeno či zavřeno do sarkofágu.

Čtěte také: V Egyptě našli dvě mumie se zlatými jazyky. Pro zesnulé byly nesmírně důležité

Autorka nové studie publikované v odborném časopisu Frontiers in Medicine, archeoložka Sahar Saleem, však tělo mumie prozkoumala pomocí řady zobrazovacích technik i chemických analýz a zjistila, že o zanedbanou mumifikaci jednoduše nešlo. Například pomocí infračervené spektroskopie s Fourierovou transformací tým vědců zjistil, že mumie byla nabalzamována drahými látkami včetně jalovce či kadidla. „Tohle spolu se zachovalým vzhledem mumie odporuje tradičnímu přesvědčení, že neodstranění jejích vnitřních orgánů znamená odbytou mumifikaci,“ uvedla pak Saleem pro portál EurekAlert.

Další zkoumání pak odhalilo, že žena trpěla mírnou artritidou páteře a ještě před smrtí přišla o několik zubů. Co se týče jejího němého výkřiku, Saleem je přesvědčená, že ústa doslova zamrzla v mrtvolné křeči, která obvykle nastává, když člověk prožije traumatickou nebo násilnou smrt. „Křičící výraz obličeje této mumie lze chápat jako kadaverózní křeč, což znamená, že žena zemřela s křikem obrovské bolesti,“ doplnila archeoložka. Co už ale dnes nikdo nezjistí, je skutečná příčina smrti, kterou vědci (na rozdíl od vysvětlení zjevu mumie) bohužel nemají jak rozkódovat.

Zdroj: EurekAlert, Frontiers in Medicine

Video, které jste mohli minout: Prohlédli jsme si unikátní sbírku tanků. S obnovou pomáhá i videohra, na níž se pracuje v Praze

Adam Vala