14. května 2024 07:00

Nejzachovalejší mumie světa možná ležela v „elixíru života“. Lady Dai obestírá řada tajemství

Rakev čínské šlechtičny byla plná záhadné, čiré tekutiny, která zhnědla po kontaktu s čerstvým vzduchem. Vědci věří, že by to mohl být „elixír života“.

Hrobku Lady Dai, neboli čínské šlechtičny Sin Čuej (v anglické transkripci Xin Zhui), objevili na archeologickém nalezišti Ma-wang-tuej v čínském městě Čchang-ša. Archeologové ji spolu s hrobkami jejího manžela a dalšího muže, možná syna či bratra, odkryli v roce 1971. Místo posledního odpočinku dobře odráželo rozhazovačný životní styl, kterým Lady Dai žila. I hrob jejího manžela, šlechtice s vazbami na dynastii Chan, byl méně zdobný a bohatý.

Jedna věc ale odborníky vyloženě šokovala. Zatímco obě nalezená mužská těla byla ve zcela normálním stupni rozkladu, který víc než 2000 let staré mumie obvykle vykazují, ostatky Lady Dai byly naprosto neuvěřitelně zachovalé. Tak dokonale, že její žíly ještě stále obsahovaly krev.

Elixír života nebo dobře utěsněná rakev?

Lady Dai zkrátka zůstala zachovalá podobně jako pohádková Sněhurka ve skleněné rakvi. Nikdo z odborníků nedokázal říct, proč mumie vypadá tak dobře, existují nicméně dvě zásadní teorie.

Mohlo by vás zajímat: Legendy českých hřbitovů: Slavní nebožtíci, tajné chodby, mumie a místo, kde se bojí i umrlec

Jednou z nich je, že mumii mohlo před zubem času ochránit 18 vrstev hedvábného a lněného ošacení, které měla Lady Dai na sobě. Krom toho bylo tělo ukryté uvnitř celkem čtyř rakví naskládaných do sebe jako matrjošky a omotaných hutnou zdobnou tkaninou.

Druhou možností, kterou vědci zvažují, je, že tělo uchovala záhadná čirá tekutina, ve které bylo ponořené. Odborníci měli zprvu za to, že jde o tělesné tekutiny, látka ale na vzduchu rychle zhnědla a nyní se proto archeologové přiklánějí spíš k jiné teorii. Tělo totiž mohlo být uložené v bylinném roztoku, který jej jako elixír života pomohl udržet v tak perfektním stavu po více než dvě tisíciletí.

Poslední jídlo a nečekaná smrt

Lady Dai, jak vědci tvrdí, pohřbil v pouhých 50 letech její lenivý životní styl. Byla obézní, trpěla diabetem a zemřela na infarkt velice brzy poté, co shltala velké množství sladkého melounu – v jícnu a žaludku jí vědci objevili víc než 100 melounových semínek.

Zdroj: Global Editorial Services, All That’s Interesting, Smarthistory

Video, které jste mohli minout: Mexická mumie

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom