Jak to ve skutečnosti bylo s Fontánou mládí? Piráti z Karibiku se inspirovali slavným příběhem z 16. století

Pověsti a příběhy o tajemných životodárných vodách kolovaly po zemi dávno před tím, než se někdy kolem roku 1474 narodil španělský conquistador Juan Ponce de León. Muž, který měl celý svůj život zasvětit hledání pramenu mládí (a jehož příběh si vypůjčili tvůrci filmu Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna), ale nejspíš bájnou fontánu s živou vodou nikdy neobjevil. Jinak by totiž v roce 1521 nezemřel na zranění, které utržil v boji s indiány na Floridě.

Kanárské ostrovy, Japonsko, Polynésie nebo Anglie – všude tam objevíte legendy o uzdravující vodě. Alexandr Makedonský měl ve 4. století př. n. l. narazit na léčivou „rajskou řeku“ a ještě ve středověku Evropané věřili v existenci říše Kněze Jana, kde se údajně nacházel nejen pramen mládí, ale také jí protékala řeka zlata. S tajemným zdrojem životodárné a omlazující energie se ale nejvíc pojí jméno španělského conquistadora, který se do Nového světa plavil s Kryštofem Kolumbem při jeho druhé výpravě v roce 1493.

Tehdy z Cádizu vyplula flotila s tisícem námořníků, vojáků, kolonistů, hledačů zlata a různých dobrodruhů a Juan Ponce de León se mezi nimi neztratil. Poté, co pomohl v roce 1504 na Hispaniole brutálně potlačit povstání Taínů, obdržel od španělského krále Ferdinanda II. Aragonského stovky hektarů půdy a stal se vojenským správcem východní části ostrova. V roce 1508 získal svolení kolonizovat Portoriko, dostal se ale do sporu se synem Kryštofa Kolumba Diegem a musel se stáhnout.

Mohlo by vás také zajímat: Hledání Eldorada skončilo masakry a popravami. Slavný dobyvatel založil extrémně suché město

Tajemné území na severu

Juan Ponce de León možná zaslechl zvěsti o kouzelné fontáně a omlazující řece, o nichž podle španělských zdrojů Taínové – indiánští obyvatelé Velkých a Malých Antil – věřili, že se nacházejí kdesi na sever od Kuby, a vydal se je v roce 1513 hledat. Formálním cílem jeho výpravy bylo pátrání po tajemném ostrově Bimini, o němž hovořili indiáni.

„Juan Ponce de León ve skutečnosti hledal ostrovy, jež by se staly součástí nových výnosných držav,“ řekl dokumentárnímu kanálu History historik J. Michael Francis z Univerzity jižní Floridy. Podle něj se Juan Ponce de León o fontáně mládí nezmiňuje v žádném ze svých dopisů a nezdá se, že by po něčem takovém pátral. Podle jedné teorie nicméně dobrodruha hledáním omlazujícího pramene pověřil přímo král Ferdinand (žil 1452–1516), který se oženil s o 35 let mladší dívkou a v touze po mužském potomkovi se uchýlil k užívání afrodisiak a snad i k magii.

Mohlo by vás také zajímat: Munice z krále Jiřího a antická Venuše na cucky. Jaká je historie ničení soch?

V každém případě Juan Ponce de León vyplul v březnu 1513 se třemi loděmi a 2. dubna zakotvil u neznámého pobřeží. Domníval se, že jde o další ostrov a podle španělského názvu pro Velikonoce (Pascua Florida) ho nazval Floridou. Pokusil se zde založit kolonii, ale dostal se do potyčky s domorodci a raději se vrátil na Portoriko. Cestou údajně objevil Golfský proud, který se později ukázal být nejrychlejší trasou pro plavbu zpět do Evropy.

O osm let později se conquistador na Floridu vrátil. Před vyplutím odeslal dopisy novému španělskému králi Karlu V. – jeho předchůdce Ferdinand mezitím zemřel údajně na předávkování španělskými muškami – a budoucímu papeži Hadriánu VI., v nichž vyjádřil touhu kolonizovat území, šířit křesťanství a zjistit, zda je Florida ostrovem nebo poloostrovem. Ani zmínka o fontáně mládí.

Fontána, která ze starců dělá chlapce

Návrat Juana Ponce de Leóna na Floridu se dvěma sty muži a padesáti koni ale nebyl šťastný. Znovu došlo k boji s indiány a teprve 47letý dobrodruh byl vážně zraněn šípem do obličeje. Stáhl se do Havany, kde v červenci 1521 zemřel. Přestože za svého života nezanechal jediný důkaz o tom, že by po tajemném omlazujícím prameni pátral (nebo ho dokonce našel), začali ho historikové s fontánou mládí spojovat už krátce po jeho smrti.

V roce 1535 Gonzalo Fernández de Oviedo y Valdés obvinil Juana Ponce de Leóna, že fontánu hledal s cílem vyléčit svou údajnou impotenci. Legendu přiživil v roce 1601 Antonio de Herrera y Tordesillas, který byl oficiálním historikem španělských králů. V popisu první výpravy Juana Ponce de Leóna na Floridu zmínil fontánu mládí s tím, že „ze starců dělá chlapce“. Pověst začala žít svým vlastním životem a po roce 1819, kdy Španělsko přenechalo Floridu Spojeným státům, pronikla i do americké kultury.

Na počátku 20. století byla na hlavním náměstí nejstaršího floridského města St. Augustine umístěna socha Juana Ponce de Leóna a za skutečnou fontánu mládí se vydávala nedaleká turistická atrakce. Dnes zde desetitisíce návštěvníků každoročně ochutnávají vodu z pramene páchnoucí po síře. O tom, že nejde o fontánu mládí, není žádných pochyb. Nejistota naopak panuje v tom, zda objevitel Floridy přistál poprvé právě tady. Na druhou stranu je to vlastně jedno – prvenství Juana Ponce de Leóna je v případě Floridy nezpochybnitelné, což musí uznat i největší Pirát z Karibiku, hollywoodský Jack Sparrow…

ZDROJ: History, Ancient Origins

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom