Záhada Bermudského trojúhelníku rozluštěna? S vědeckým vysvětlením souhlasí i další odborníci

Takzvaný bermudský trojúhelník popsal jako nebezpečný už Kryštof Kolumbus ve svém lodním deníku. S rozvojem moderních technologií se rozmohl i názor, že se v něm děje něco nadpřirozeného, kvůli čemu se v oblasti ztrácejí lodě i letadla ve velkém…

Bylo 5. prosince roku 1945 a u vojenské základny ve Fort Lauderdale na Floridě odstartovalo 5 bombardérů. Měli cvičit bombardování a pak se vrátit na základnu. Oba palubní kompasy zkušeného velitele letky se však najednou v podstatě zbláznily. Viditelnost se navíc rapidně zhoršila a strojům začalo docházet palivo. Rozhodnutí přistát na vodní hladině je to poslední, co lidé na základně slyšeli, než se přerušil rádiový kontakt. Ani jeden z pěti strojů se na základnu už nevrátil.

Celý příběh si můžete přečíst v tomto článku: Pět letadel Američanů beze stopy zmizelo. Z posledních slov pilotů jde mráz po zádech

Tenhle podivný případ je prvním z mnoha podobných, které se o oblasti takzvaného bermudského nebo ďáblova trojúhelníku vyprávějí. Obzvlášť v devadesátých letech, kdy byla lidská touha po tajemných fenoménech na vrcholu a letěla například Akta X, se o cca 700 000 kilometrech čtverečních mezi jižním cípem Floridy, Portorikem a Bermudami vyprávělo s podobnou dikcí jako o mimozemšťanech pitvaných v Oblasti 51.

V současnosti se ale zdá, že je záhada konečně rozluštěna. A milovníkům tajemna se odpověď, s níž přišel australský vědec Karl Kruszelnicky spolu s odborníky z amerického Národního úřadu pro oceán a atmosféru (NOAA), nebude líbit.

Statistiky hovoří jasně

Jak se totiž ukázalo, nehody se v bermudském trojúhelníku vůbec častěji nestávají. NOAA to tvrdí už od roku 2010. A Kruszelnickému se to v roce 2017 povedlo dokonce matematicky dokázat. „Oblast je u rovníku a taky blízko bohaté části světa, Ameriky, takže je tam velice hustá doprava,“ nechal se tehdy slyšet pro The Independent. I když v oblasti najde zkázu procentuálně stejné množství dopravních prostředků jako v jiných částech světa, kvůli velkému množství lodí a letadel, které tudy proudí, se zdá, že se nehod děje daleko víc.

Jeho teorii podporují pojišťovny, které se statistikou pracují denně, námořnictvo, pobřežní stráže i další vědci. Odborníci NOAA všemu ještě nasadili korunu, když připomněli, že vzhledem k vlivu Golfského proudu na prudké změny počasí a počtu drobných ostrůvků se zvyšuje pravděpodobnost problémů.

Konspirace nejde porazit logikou

Kruzselnicky se teď vehementně snaží mysteriózní pověst bermudského trojúhelníku uvést na pravou míru. Kombinaci špatného počasí a lidské chyby vidí i v těch nejznámějších a nejomílanějších případech, jako je zmizení letky 19 v roce 1945, které jsme zmínili v úvodu článku. Ale konspirační teorie mají zatím stále navrch. Myšlenka, že v oblasti řádí nějaké záhadné monstrum nebo mimozemšťané, je zkrátka pro mnohé lákavější než fádní a poměrně nudná realita.

Zdroj: BGR

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom