18. dubna 2023 06:00

Bizarní vesmírné těleso by nemělo vůbec existovat. Jeho chování popírá fyzikální zákon

Odborníci na fungování vesmíru a fyzici se zase jednou zamyšleně škrábou na hlavách a nechápou, jak něco takového může existovat. Zatím existuje jen jediná teorie, která by fascinující fenomén mohla vysvětlit.

Astronomy takzvané Ultrasvítivé rentgenové zdroje (ULX) nesmírně fascinují. Vyzařují totiž takové množství energie, které porušuje jeden ze známých fyzikálních zákonů. Takzvaný Eddingtonův limit omezuje, jak jasný může objekt určité hmotnosti být. Jeho překročení by pro vesmírné těleso mělo mít fatální důsledky – navzdory tomu ale existují.

Přečtěte si také: Hibernace už není sci-fi. Umělý spánek brzy využijeme nejen ve vesmíru

Předchozí teorie se zuby nehty držely toho, že může jít o optický klam. Nová pozorování kosmické sondy NuSTAR, která nese teleskop zaznamenávající rentgenové záření, teď ovšem potvrdila, že minimálně jedno vesmírné těleso je jasné až příliš.

Záhadný pulsar

A aby toho nebylo málo, nejde o černou díru, které z extrémní zářivosti astronomové dříve podezřívali, ale o rotující neutronovou hvězdu či pulsar M82 X-2. Neutronové hvězdy jsou mrtvá jádra hvězd podobných našemu Slunci. Gravitace na jejich povrchu je nepředstavitelná – stobilionkrát silnější než na Zemi. „Maršmeloun odhozený na povrchu neutronové hvězdy by její povrch zasáhl s energií tisíce vodíkových pum,“ vysvětlili trefně vědci z NASA.

Díky téhle mírně řečeno intenzivní gravitaci způsobí veškerý materiál, který k sobě neutronová hvězda přitáhne, explozi. A M82 X-2 ročně „pozře“ množství materiálu zhruba o hmotě Země a půl. Bere si jej ze sousední hvězdy. To je evidentně dost na to, aby ji to vystřelilo z tabulek, co se uvolněného záření týče. Jak je ale možné, že ji to neroztrhá na kusy? Musí se dít něco záhadného, co jí dovoluje zmíněný fyzikální zákon obejít.

Magnetické pole mění tvar atomů hvězdy

Odborníci zatím dospěli jen k jediné teorii, která se zdá alespoň trochu možná. Intenzivní magnetická pole neutronové hvězdy podle nich dokážou změnit tvar jejích atomů. Pulsar díky tomu drží pohromadě, přestože se stává jasnějším a jasnějším.

Mohlo by vás zajímat: Proč je Země ve skutečnosti plochá? Existuje hned sedm vysvětlení, která baví i fascinují

Se současnou technologií nebudeme na Zemi nikdy schopní tahle silná magnetická pole napodobit, můžeme je poznávat jen díky našim pozorováním,“ vysvětlil autor studie Matteo Bachetti. „Je v tom krása astronomie… nemůžeme získat odpovědi rychle s pomocí experimentu, musíme zkrátka počkat, až nám vesmír svoje tajemství ukáže.“

Zdroj: The Astrophysical Journal

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom