27. listopadu 2023 14:03

Vesmír mohou sežrat podivné částice. Video ukazuje destrukci celé planety

Jak funguje vesmír V (2) – Strangelet, vesmírná zombie

Není žádnou novinkou, že vesmír je smrtící místo a jen na naši planetu čeká bezpočet hrozeb. Jednou z nich může být částice se schopností změnit samou podstatu bytí všeho, čeho se dotkne.

Mezi nejhorší obavy vědců patří tzv. strangelety, neboli částice „podivné hmoty“. Ty mohly vzniknout různými způsoby. Například společně s protony a neutrony z obyčejné hmoty nebo vysokoenergetickými procesy, protnutím paprsků neutronové hvězdy a jiného kosmického záření. Další možností je přímá srážka dvou neutronových hvězd.

Částice, která sežere vesmír

Při takové srážce se obrovské množství energie rozletí vesmírem a vytvoří přitom hmotu se zcela jinými částicemi. Obyčejnou hmotu tvoří kvarky u a d, podivnou hmotu kvarky s. Takové kvarky se mohou shlukovat a vytvářet stabilní podobu hmoty, tzv. strangelety. Ty mohou mít kladný a záporný náboj, přičemž ty se záporným nábojem nosí zkázu.

Čtěte také: Návrat Hvězdné brány bude jiný, než se myslelo. Nové plány jsou velkolepé

Podle teorie mají podivné částice se záporným nábojem vlastnost změnit jádro atomu normální hmoty, s níž se setká, na jádro podivné hmoty. Což ve zkratce znamená, že částice podivné hmoty mění obyčejnou hmotu na podivnou pouhým dotykem. Podivná hmota tak může postupně požírat celý vesmír a časem jej proměnit z obyčejné hmoty na podivnou, jak ukazuje simulace v pořadu Jak funguje vesmír na Prima ZOOM.

Zatím se to ale očividně nestalo, takže je dost dobře možné, že podivná částice existuje jen v říši teorie. Na druhou stranu, vesmír je veliký, tudíž rozhodně existuje šance, že je zkázonosná částice ještě na cestě.

Zdroje: IOP / All the Science

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom