30. června 2024 07:00
Adam Vala

Mezinárodní vesmírnou stanici zničí Elon Musk. Už dokonce víme, kolik za to dostane peněz

NASA je s tím srozuměna a dokonce Muskovi dá velké peníze. Uhodnete částku, za kterou si jeho agenturu SpaceX najme?

Mezinárodní vesmírná stanice ISS, resp. její první moduly, obíhají naší planetu už od roku 1998. Dva roky poté už byla na palubě stanice lidská posádka a odstartovala tak téměř čtvrt století trvající sérii vědeckých experimentů, misí a úkolů, které přirozeně nemají v historii lidstva obdobu. Všechno ale jednou skončí, a právě na ten okamžik se už NASA začíná aktivně připravovat. Ačkoliv inženýři tvrdí, že stanice zůstává strukturálně v dobré kondici, je potřeba již nyní připravit plány pro její budoucí likvidaci, v níž sehraje klíčovou roli společnost SpaceX Elona Muska.

Nelehký úkol

Právě SpaceX si totiž hodlá najmout NASA na vytvoření platformy, která vytlačí stanici ve správný okamžik z oběžné dráhy a pošle ji k zemi. Půjde o velmi delikátní manévr, protože ISS obíhá planetu každých 90 minut ve výšce těsně nad 400 kilometrů, takže prostoru přesně trefit vstupní bod v atmosféře není mnoho. Patrně i proto je kontrakt vystaven na závratných 843 milionů dolarů, za které SpaceX provede celou operaci na stržení 430tunové konstrukce z kosmu.

„Výběr amerického prostředku pro deorbitaci Mezinárodní vesmírné stanice pomůže agentuře NASA a jejím mezinárodním partnerům zajistit bezpečný a zodpovědný přechod na nízkou oběžnou dráhu Země,“ uvedl v prohlášení Ken Bowersox, ředitel kosmických operací v NASA. Pokud se ptáte, do kdy bude nad našimi hlavami ISS kroužit, pak se s největší pravděpodobností jedná o rok 2030, do kterého se USA, Rusko, Evropa, Kanada a Japonsko zavázaly celý projekt financovat.

Mohlo by vás zajímat: Rusko poprvé ukázalo novou vesmírnou stanici, bude schopná plnit i vojenské úkoly. Kdy vyrazí do akce?

Co se týče fungování ISS i po tomto termínu, NASA zkoumala různé možnosti. Patří mezi ně rozebrání stanice a využití novějších prvků v platformě nové generace. Další myšlenkou bylo předat stanici k provozování a údržbě nějakému komerčnímu koncernu. Všechna tato řešení jsou však složitá a nákladná, stejně jako je obtížné vyřešit právní otázky vlastnictví, když stanici financuje tolik subjektů. Nejčistší možností tak je zmiňovaná likvidace, která navíc podle Bowersoxe otevře možnosti umístit na oběžnou dráhu další, klidně i komerční stanice.

Detailní plán deorbitace stanice zatím není znám, je ale téměř jisté, že místem dopadu těch částí, které neshoří v atmosféře, bude tzv. Point Nemo. S odkazem na slavný román Julese Vernea jde o místo v Tichém oceánu, které je od nejbližší pevniny vzdálené přes 2500 kilometrů. Vrak stanice by tak neměl na tomto místě nikomu překážet a je vcelku bezpečné nasměrovat jeho pád právě sem.

Zdroj: BBC, NASA #1, NASA #2

Video, které jste mohli minout: První astronaut mimo USA a SSSR či Krteček ve vesmíru. Jaká je česká stopa v kosmu?

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom