8. dubna 2024 12:30

Úplné zatmění Slunce je tady, půjde o unikátní zážitek. Sledujte ho v živém streamu od NASA

Podmanivá koróna – pozorování.mp4

Vidět na vlastní kůži úplné zatmění Slunce je zážitkem na celý život. I proto se do Severní Ameriky vydali astronomové, astrofotografové i nadšenci z celého světa, aby v širokém pruhu táhnoucím se od severovýchodu Kanady přes východ a jih USA do Mexika vzácný úkaz sledovali na vlastní oči.

Úplné zatmění Slunce začne nad jižní částí Tichého oceánu a bude se poměrně rychle posouvat v pruhu širokém 183 kilometrů k severovýchodu. Americké pevniny se úkaz poprvé dotkne v mexickém Mazatlánu zhruba kolem 11:07 místního času (20:07 SELČ) a bude směřovat přes Texas, Oklahomu, Arkansas, Illinois, Ohio, New York, Vermont a Maine, kde „překročí“ hranice s Kanadou. Jako poslední si zatmění užijí v 17:12 místního času (21:42 SELČ) obyvatelé kanadského Newfoundlandu.

Pro miliony nadšenců se pondělí 8. dubna 2024 stalo vyvrcholením dlouhodobých příprav. V pásu totality, jak se pruh země, v němž bude možné úplné zatmění sledovat, nazývá, žije přes 40 milionů lidí, další sem narychlo před událostí přicestovali.

Přečtěte si také: Měsíc dnes předvede neobvyklé divadlo. Vyhlížejte úplněk vylepšený o vzácný astronomický úkaz

Česko si na úplné zatmění Slunce dlouho počká

Obyvatelé Severní Ameriky mohli naposledy úplné zatmění Slunce sledovat v únoru 2017, kdy se pás totality táhnul od západního k východnímu pobřeží USA. Po dvou relativně krátce po sobě jdoucích zatměních si ale dalšího úplného zatmění v Severní Americe užijí až za 20 let. Mnohem dříve přijde řada na Evropu, kde bude úplné zatmění Slunce pozorovatelné už 12. srpna 2026 v pruhu táhnoucím se přes sever Španělska k Islandu a Grónsku.

V Česku uvidíme částečné zatmění v březnu 2025 a v srpnu 2026 dokonce měsíční disk zakryje Slunce z drtivé většiny, stále ale půjde jen o částečné zatmění. Před rokem 2200 se nad naším územím žádného úplného zatmění Slunce nedočkáme. Sledovat tento jedinečný úkaz ale můžete alespoň na dálku, v živém přenosu NASA:

Zatmění Slunce fascinuje lidstvo odnepaměti. „Dokud to člověk neuvidí, tak nepochopí, proč za tím lidé tak často jezdí,“ říká astrofotograf Petr Horálek v dokumentu Podmanivá koróna na Prima ZOOM. „Otočil se vítr, setmělo se, všechno bylo intenzivnější,“ popisuje v dokumentu své osobní pocity při úplném zatmění Slunce astronomka Eva Marková, která organizovala několik českých expedic za pozorováním tohoto úkazu.

Mohlo by vás také zajímat: Úplné zatmění Slunce odhalí hvězdy, zvířata utichnou. Kde a jak výjimečný úkaz pozorovat?

Kouzlo Purkyňova efektu

K přímému sledování jevu doporučuje americká NASA použít speciální brýle certifikované přímo pro úplné zatmění Slunce. Použít je možné i dalekohled nebo fotoaparát se speciálním slunečním filtrem. V žádném případě se nedoporučuje používat klasické sluneční brýle.

Při úplném zatmění nastanou světelné podmínky podobné soumraku nebo dokonce noci, kdy se mění vnímání barev lidským okem. Odborníci z amerického serveru IFL Science proto doporučují pro zvýšení zážitku vzít si na sebe oblečení v kombinaci červené a zelené barvy. Důvod spočívá v Purkyňově efektu, kdy s klesající intenzitou světla červená barva zdánlivě výrazně ztmavne, zatímco zelená se projasní a zvýrazní.

Zdroj: Scientific American, IFLScience

Video, které vám mohlo uniknout: Prstencové zatmění Slunce, pozorovali lidé napříč Amerikou

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom