5. května 2023 13:10

Měsíc dnes předvede neobvyklé divadlo. Vyhlížejte úplněk vylepšený o vzácný astronomický úkaz

Páteční večer přeje nejen astronomům, ale i všem nadšencům, kteří zvednou oči k nebi. Asi čtvrt hodiny před západem Slunce vyjde Měsíc v úplňku vylepšený o jeden astronomický úkaz.

Na Českem bude dnes večer při úplňku možné pozorovat polostínové zatmění Měsíce. Náš souputník vyjde nad jihovýchodním obzorem a bude na svém levém okraji o něco tmavší. Maximální a nejvýraznější potemnění nastane v 19:23, ale v té době bude úplněk ještě pod obzorem. V pátek 5. května Měsíc vychází ve 20:11, což je 16 minut před západem Slunce (20:27).

Přečtěte si takéUnikátní podívaná: Sledujte úplné zatmění Měsíce a úplněk zároveň

Měsíc bude v době svého východu procházet blízko plného zemského stínu, což způsobí, že se bude zdát, jako by byl jeho levý okraj mírně zakouřený sazemi. „Úkaz bude ale poměrně nevýrazný a aby jej lidé uviděli, budou muset vyhlížet Měsíc bezprostředně při jeho východu nízko nad obzorem, musejí mít tedy zcela jasnou oblohu nad jihovýchodním obzorem a výhled nerušený budovami, stromy nebo nějakým kopcem,“ uvedl astronom Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě. Podle něj bude pro pozorování úkazu ideální místo s dokonale odkrytým východojihovýchodním obzorem vysoko v horách.

Na území Česka bude ztmavení patrné ještě asi půl hodiny po maximu úkazu. Lepší podmínky budou podle Horálka směrem na jihovýchod od nás, například v Maďarsku nebo na Slovensku. Měsíc zde bude vycházet dříve po vyvrcholení úkazu a zatmění tak bude mnohem výraznější.

Mohlo by vás také zajímat: OBRAZEM: Vzácná podívaná. Hybridní zatmění Slunce přilákalo do odlehlého městečka tisíce lidí

Polostínové zatmění Měsíce

Polostínové zatmění nastává při úplňku, ale jen pokud Měsíc projde blízko stínu vrženého Zemí. Dráha Měsíce je podle Petra Horálka vůči rovině zemské dráhy skloněna asi o pět stupňů a zemský stín na obloze pokrývá ve vzdálenosti Měsíce kruhovou plochu o úhlovém průměru pouhých 1,5 stupně. Měsíc tak zemský stín i jeho blízké okolí častěji mine a k zatmění nedojde. Polostínové zatmění je navíc očima patrné jen v době, kdy se Měsíc nachází velice blízko okraje zemského stínu.

Výraznější polostínové zatmění Měsíce nastane 28. října 2023, úplné zatmění pak bude v Česku viditelné 7. září 2025.

Zdroj: Astrofyzikální progresy z Opavy

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom