6. července 2024 07:05

Náraz gigantického tělesa dal vzniknout Měsíci. Podívejte se na ohnivou rekonstrukci

Největší záhady vědy (1) - Ohnivý Měsíc

Život bez Měsíce si už dnes představíme asi těžko, byť ještě před 4,533 miliardami let dost možná naší planetě dělalo společnost pouze těleso zhruba o velikosti Marsu. A právě tomuto tělesu nejspíš vděčíme za Měsíc, jak ho známe dnes.

Prvotní teorii o vzniku Měsíce představil George Howard Darwin, syn Charlese Darwina, roku 1898. Podle jeho mínění se Měsíc oddělil od Země odstředivou silou. Novou teorii předestřeli v 70. letech 20. století vědci Alastair G. W. Cameron a William R. Ward. Podle nich máme Měsíc díky pomoci shůry.

Čtěte také: Česko bude mít druhého astronauta. Do vesmíru má letět armádní stíhací pilot

Hvězdná srážka

„Na jedné straně Měsíce jsme objevili velký kráter. Zdálo se, že potvrzuje naši myšlenku, že tyto krátery nejsou vulkanického původu, ale vznikly po nárazech. Na Měsíc v podstatě neustále dopadá spousta kosmického smetí,“ říká planetolog William R. Ward v pořadu Největší záhady vědy na Prima ZOOM, kde uvidíte plamennou rekonstrukci jeho hypotézy.

Podle jeho teorie Zemi obíhala planeta, jejíž velikost se mohla blížit Marsu. Tato hypotetická planeta, nazývaná Theia, měla povážlivou hmotnost, a tak ji Země přitáhla na svůj povrch. Obě planety se srazily, náraz vymrštil na oběžnou dráhu materiál z rozžhavených plášťů a spoustu další horniny. Hmota vytvořila kolem Země prstenec, který se zformoval do dvou těles. Ta se ocitla na jedné dráze, takže došlo k nevyhnutelné srážce. Ze dvou těles se tak stalo jedno, o průměru 3 475 km, které už bezmála 4 a půl miliardy let obíhá naši planetu.

Zdroje: Natural History Museum/NASA

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský