20. října 2023 06:00

Vznik Měsíce měla způsobit srážka Země s jiným tělesem. Video vysvětluje ohnivý proces

Jak funguje vesmír IV (7) - Vznik Měsíce

Měsíc patří k vesmírným tělesům, které život na Zemi zásadně usnadňují, ale také výrazně ovlivňují. Vědce zároveň nepřestává fascinovat jeho vznik. Poslední teorie počítají s ničivým dopadem a jednou další planetou.

Teorií o vzniku Měsíce bylo za poslední století hned několik. Asi nejznámější pochází z roku 1898 a předložil ji George Howard Darwin, syn slavnějšího Charlese Darwina. Podle něho se Měsíc oddělil od Země odstředivou silou. Zcela jiného názoru byli v 70. letech 20. století vědci Alastair G. W. Cameron a William R. Ward, podle nichž Měsíc vznikl srážkou Země s desetkrát méně hmotným tělesem, než je dnešní Země. Zřetelnější tvar dali hypotéze William K. Hartmann a Donald R. Davis, které pro změnu zajímalo, proč je na Měsíci málo železa.

Teorie velkého impaktu

Podle aktuální teorie velkého impaktu, jak se hypotéza nazývá, vznikla v naší sluneční soustavě zhruba před 4 533 miliardami let planeta, jejíž velikost se zhruba blížila Marsu. Tato hypotetická planeta se jmenovala Theia a byla na oběžné dráze poblíž oběžné dráhy mladé Země. Protože měla poměrně velkou hmotnost, Země ji přitáhla k sobě a došlo ke kolizi, kterou můžete názorně vidět v pořadu Jak funguje vesmír na Prima ZOOM.

Čtěte také: Kometa třikrát větší než Mount Everest explodovala a míří k Zemi. Vědci odhadli její dráhu

Materiál z rozžhavených plášťů vytvořil kolem Země prstenec, zbytek Thei následně dopadl na povrch a vymrštil více materiálu na oběžnou dráhu. Prstenec se postupně zformoval do dvou těles, avšak protože se obě nacházela na kolizních drahách, došlo k neodvratné srážce. Menší těleso dopadlo na část, kterou dnes vnímáme jako přivrácenou část Měsíce a vytvořilo zde rozsáhlé pánve a měsíční moře, jež na odvrácené straně nenajdeme.

Ačkoli se jedná pouze o teorii, pravdou je, že vysvětluje mnoho skutečností, které o Měsíci víme. I proto je pro vědce tak fascinující a berou ji při svých úvahách v potaz.

Zdroje: Astronomy / Space

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom