25. srpna 2024 07:00
Adam Vala

První soukromá procházka ve vesmíru proběhne už za pár dní. Přelomový moment ohrozí čtyři osoby

Přelomová mise, která by mohla změnit budoucnost vesmírného cestování, je na spadnutí.

V úterý 27. srpna totiž odstartuje program Polaris prvním ze tří plánovaných letů, v rámci kterého se uskuteční první soukromá vesmírná vycházka, jež bude představovat zásadní krok v rozvoji komerčních letů do vesmíru. Tento počin, který by byl ještě před několika lety považován za sci-fi, se nyní stává skutečností díky miliardáři Jaredovi Isaacmanovi a společnosti SpaceX.

Průkopníci nové éry

Americká soukromá společnost Elona Muska zaměřená na vesmírný průmysl se podle Reuters rozhodla posunout hranice možností komerčních letů do vesmíru. Na raketě Falcon 9 vynese do vesmíru posádku Polaris Dawn, která se následně přesune nejdále od Země od dob programu Apollo. Její složení sestává ze zmiňovaného Jareda Isaacmana, dále pilota Scotta Poteeta, hlavní specialistky mise Sarah Gillis a zdravotnické operátorky Anny Menon.

Kromě nejrůznějších experimentů a vědeckých úkolů, které by mohly pomoci v následném dobývání Marsu, pak dojde i na výstup do kosmu, s ohledem na vlastnosti rakety Falcon 9 ale půjde o hodně specifickou operaci. Jednoduše řečeno, kabina rakety nemá žádnou přetlakovou komoru, takže aby mohl Isaacman s Poteetem vystoupit do prostoru, budou se muset do skafandrů obléci i zbývající dva členové posádky. Dojde totiž k otevření dveří do kabiny, takže se s nekonečným vesmírným prostorem setkají úplně všichni.

„Na misi jsme trénovali společně přes dva roky, i tak ale budeme obklopeni smrtelným rizikem,“ řekl pro CNBC Jared Isaacman. Naráží tím na skutečnost, že posádka bude muset provést 45hodinový proces postupného snižování tlaku v kabině a zvyšování koncentrace kyslíku se snahou dostat z krve dusík. A pak, pokazit se může tisíc a jedna věc, z čehož má Isaacman podle svých slov značný respekt. Na druhou stranu ale plně důvěřuje skafandru, který bude mít na sobě, a těší se z toho, že jeho zkušenosti poslouží i dalším astronautům po něm.

Čtěte také: Spadl na vás kus rakety z vesmíru? Existuje číslo, na které byste měli zavolat

„Jde o to, abychom se o skafandru dozvěděli co nejvíce a předali zpětnou vazbu inženýrům, aby mohli v budoucnu navrhovat úpravy,“ řekl Isaacman na tiskové konferenci, kterou mapoval portál Space News. „Je to pro nás obrovskou ctí, že máme možnost vyzkoušet skafandr při tomto letu,“ uzavřel pak miliardář.

Význam pro budoucnost

Pokud bude tato soukromá vesmírná vycházka úspěšná, může se jednat o zlomový moment pro vesmírný průmysl. Otevírá se tak cesta nejen k dalším komerčním vesmírným aktivitám, ale i k širšímu zapojení soukromého sektoru do průzkumu vesmíru. Tento krok také posiluje myšlenku, že budoucnost vesmíru nemusí být pouze doménou národních vlád a jejich agentur. Soukromé společnosti jako SpaceX tak ukazují, že komerční sektor může hrát klíčovou roli v dalším vývoji lidské přítomnosti ve vesmíru.

Zdroj: ReutersCNBCSpace News

Video, které jste mohli minout: Trosečníci vesmíru si krátí čas „olympijskými“ sporty. Místo týdne stráví na ISS půl roku

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský