26. června 2024 16:05

Ve vesmíru uvízli dva astronauti. NASA je při řešení jejich návratu na Zemi velmi opatrná

Vesmírná loď Boeingu Starliner po letech problémů úspěšně odstartovala

Po nejméně pěti únicích hélia z pohonného systému a problémech s tryskami zůstává loď Starliner od společnosti Boeing zaparkovaná u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a americká NASA je s určováním data jejího návratu opatrná. Na stanici je podle NASA dostatek zásob a dvoučlenná posádka, kterou Starliner k ISS začátkem června dopravil, nemusí s návratem spěchat.

Přesněji řečeno, aktuální odpoutání Starlineru od ISS chystané na středu 26. června, NASA zrušila s odůvodněním, že koliduje s výstupy do volného prostoru plánovanými na 24. června a 2. července 2024. „Dáváme si na čas a řídíme se standardním procesem,“ komentoval situaci Steve Stich, který má v agentuře na starosti program CCP (Commercial Crew Program), v rámci něhož se firmy SpaceX a Boeing ucházejí o licenci na pravidelnou dopravu zásob a posádek na Mezinárodní vesmírnou stanici.

Přečtěte si také: Co teď astronauti Boeingu dělají ve vesmíru? Krátká videa ukazují jejich úspěšnou misi

Starliner pod drobnohledem

Zatímco Crew Dragon od společnosti SpaceX patřící miliardáři Elonu Muskovi už má za sebou množství úspěšných letů, podařil se Boeingu po mnoha odkladech první start s lidmi na palubě teprve 5. června 2024. O den později se jeho Starliner úspěšně spojil s ISS a jeho posádka ve složení velitel Barry „Butch“ Wilmore a pilotka Sunita Williamsová se připojila k osazenstvu stanice.

Nebylo to ale bez potíží. Během přibližovacího manévru vysadily dva motory a došlo k úniku hélia z pohonného systému. Únik se pak ještě čtyřikrát opakoval, naposledy 10. června. I proto se NASA rozhodla s návratem Starlineru nespěchat a původně týdenní misi prodloužit.

Mohlo by vás také zajímat: Konec prokletí. Vesmírná loď Boeingu Starliner po letech problémů úspěšně odstartovala

Kosmická loď CST-100 Starliner je o něco větší než velitelský modul Apolla. Dovnitř pět metrů dlouhé lodi o průměru 4,56 metru se vejde až sedm astronautů, v praxi to ale budou nejspíš čtyři lidé plus zásoby.

Zdroj: NASA, Science Alert

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský