7. června 2024 13:45
Adam Vala

Co teď astronauti Boeingu dělají ve vesmíru? Krátká videa ukazují jejich úspěšnou misi

Vesmírná loď Boeingu Starliner po letech problémů úspěšně odstartovala

Po dlouhých letech problémů a odkladů splnil Boeing závazek daný NASA.

S lety do vesmíru si v poslední době spojujeme zejména společnost SpaceX. Ačkoliv se jí nevyhnuly problémy, přes řadu úspěšných pokusů a testů se už v roce 2020 dostala k tomu, že převáží na vesmírnou stanici ISS nové astronauty. Jenže na začátku toho všeho byl konkurz NASA na výrobce nové kosmické lodi, který vyhrály dvě společnosti, a ta druhá začala svůj závazek plnit až nyní. Společnost Boeing totiž úspěšně poslala do vesmíru dva astronauty ve své lodi Starliner a strhla tím na sebe pozornost vědecké obce i veřejnosti.

Úspěšný start

Start Starlineru byl mnohokrát odkládán, ve skutečnosti se jednalo o dlouhé roky, kdy už měla být loď dávno na oběžné dráze a sloužit NASA. Jenže všechno do sebe zapadlo až 5. června 2024, kdy se nosná raketa Atlas V vznesla z floridského mysu Canaveral i s lidskou posádkou vstříc vesmíru. Na palubě se nacházeli astronauti Butch Wilmore a Sunita Williams, kteří mířili na stanici ISS a kteří se zároveň stali historicky prvními lidmi vynesenými ke hvězdám společností Boeing. „Jde o další důležitý milník v úžasné historii NASA. Chtěl bych osobně pogratulovat celému týmu, který si prošel mnoha úskalími a turbulentními momenty,“ komentoval situaci pro CNN administrátor NASA Bill Nelson.

Mohlo by vás zajímat: Obrovský úspěch Space X: Vesmírné lodi Starship se na čtvrtý pokus povedlo vrátit na Zemi

Oba astronauti se bezprostředně poté, co dorazili na oběžnou dráhu, postarali o demonstraci manuálního řízení lodi Starliner – bez ohledu na to, že je jinak řízena zcela autonomně na základě zadaných vstupních dat. Nejprve natočili Starliner přední částí k Zemi, aby zaručili přímé spojení palubní antény se satelity na povrchu naší planety, a pak stočili celý modul přední částí ke Slunci, aby pomocí solárních panelů nabili interní baterie. Podle Boeingu jde o ukázku toho, co je schopný operátor ve velitelském modulu s celou lodí dělat v případě nejrůznějších situací.

Problémy se spojením

Dále pak loď zamířila k Mezinárodní vesmírné stanici, kde došlo ke spojení a přesunu posádky. V průběhu druhého dne se však objevily problémy spojené s únikem helia, jak informovala například agentura Reuters. NASA monitorovala situaci, ale spojení v zásadě nemělo nic bránit. Následně se tato slova potvrdila a Wilmora s Williamsovou přivítala posádka ISS. Astronauti stráví na palubě stanice následujících osm dní, poté se znovu přesunou do Starlineru a zamíří zpět k Zemi. Že se dokáže modul natočit do polohy pro vstup do atmosféry, bylo součástí demonstrace ručního ovládání, pak už by měla být procedura veskrze standardní a 14. června 2024 oba astronauti spočinou znovu na své domovské planetě.

Zdroj: CNN, Space, NASA, Reuters

Adam Vala