9. září 2024 13:25
Adam Vala

Saturn přijde o své prstence. Unikátní vesmírná podívaná už je za rohem

Saturn, jeden z nejznámějších objektů astronomického pozorování, se brzy představí v nezvyklé podobě. Ačkoli obdivujeme jeho prstence, v roce 2025 se naskytne příležitost spatřit Saturn bez tohoto ikonického doplňku.

Saturn, jeden z nejoblíbenějších objektů teleskopických pozorování, přitahuje díky své velikosti a majestátním prstencům pozornost mnoha astronomů i amatérů s dalekohledy. Už brzy ale dostaneme šanci spatřit tento obří plynný svět úplně jinak, než jsme zvyklí. V březnu 2025 totiž budou jeho prstence z našeho pohledu dokonale zarovnány s jeho rovníkem, a tak nám na chvíli skoro až zázrakem zmizí z dohledu.

Prstence Saturnu

Ačkoli se prstence Saturnu zdají být trvalým znakem planety, vědci vědí, že nejsou věčné. Poprvé, když kolem Saturnu prolétla sonda Voyager, lidstvo zjistilo, že led, prach a kameny, které prstence tvoří, pomalu padají směrem k planetě. Studie naznačují, že by prstence mohly zcela zmizet za přibližně 300 milionů let. „Máme štěstí, že můžeme pozorovat prstence Saturnu v jejich současném stavu, což se zdá být přibližně uprostřed jejich životního cyklu,“ uvedl James O'Donoghue z NASA. V prohlášení také doplnil, že pokud jsou prstence pouze dočasné, patrně jsme nemuseli stihnout spatřit také velké prstence Jupiteru, Uranu nebo Neptunu.

Čtěte také: Počasí na Saturnu funguje jako perpetuum mobile. Podívejte se, co pohání tajemný šestiúhelník

Pohled do budoucnosti

V roce 2025 nicméně dostaneme příležitost podívat se, jak by Saturn mohl vypadat bez zmiňovaných prstenců, až dojde na jejich chvilkovou optickou ztrátu. Při tomto astronomickém jevu budou prstence Saturnu zarovnány přesně bokem k Zemi, což způsobí jejich dočasné „zmizení“ z naší perspektivy. „Podobně jako Země, i Saturn zažívá sezónní změny, ale jeho cyklus je více než 29krát delší,“ vysvětluje Jonti Horner, profesor astrofyziky z University of Southern Queensland pro magazín The Conversation.

Zatímco sklon zemského rovníku činí 23,5 stupně, Saturnův je nakloněn o 26,7 stupně a tento jev způsobuje, že při oběhu Saturnu kolem Slunce se planeta z naší perspektivy zdánlivě kývá nahoru a dolů. Přestože se prstence rozprostírají na vzdálenost 280 000 kilometrů, jsou extrémně tenké – měří jen několik desítek metrů na výšku. Většinu času je díky tomu z naší pozice jasně vidíme, ale když Saturn dosáhne správného úhlu, prstence se nám zcela ztratí z dohledu.

Tento neobvyklý úkaz nastává každých 13,7 až 15,7 let, přičemž další příležitost nastane přesně 23. března 2025. Po tomto datu začneme vidět spodní stranu Saturnových prstenců a jeho jižní pól, což je pohled, který jsme už dlouho neměli možnost spatřit. Tato výjimečná událost bude fascinujícím zážitkem pro všechny, kteří se zajímají o vesmírné fenomény a krásu naší sluneční soustavy.

Zdroj: NASAThe Conversation

Video, které jste mohli minout: Vesmírní trosečníci z ISS se na Zemi vrátí až v roce 2025: Zpět je vezme loď Elona Muska

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský