21. června 2024 12:20

Sledujte dnes v noci obrovský Měsíc. Na obloze bude úžasná optická iluze

Výjimečný úplněk (zdroj: CNN Prima NEWS)

V noci z pátku 21. na sobotu 22. června můžete vyhlížet vůbec nejjižněji, tedy nejníže nad obzorem, položený úplněk roku. Úplněk nastane v 03:10 SELČ, už o dvě hodiny dříve ale bude kulminovat nad jižním obzorem. Protože červnový úplněk proběhne jen asi 28 hodin po letním slunovratu a v té době se bude navíc Měsíc nacházet prakticky na nejjižnějším bodu své dráhy, bude z našeho území pozorovatelný jeden z nejníže položených úplňků na další téměř dvě desetiletí.

Jak vysvětluje astronom a astrofotograf Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě, Měsíc obíhá po dráze mírně skloněné od roviny ekliptiky, tedy roviny zemské dráhy, přičemž tento úhel činí asi 5°. Měsíc se tak může promítnout o až 5° jižně (tedy 10 svých průměrů) od této roviny. Ekliptika se nám díky sklonu osy zemské rotace jeví v některých místech na obloze níže, v jiných výše. Nejjižnější bod přitom leží v souhvězdí Střelce.

Přečtěte si také: Blíží se červnový úplněk zvaný jahodový. Je vhodný čas jít si za svými sny

„V době červnového úplňku se bude Měsíc nacházet poblíž tohoto bodu, a navíc nejjižněji na své dráze. Bude tedy téměř nejníže, jak se při úplňku na našem území může nacházet. Na některých místech našeho území tak při kulminaci nevystoupá výš jak nad 10° nad obzor,“ doplňuje Horálek.

Žlutavý úplněk nízko nad obzorem

Měsíc samotný nebude větší nebo menší než obvykle, pouze bude v průběhu celé noci velmi nízko nad obzorem. Pozorovatelům se tak hlavně při východu nebo západu může Měsíc jevit větší. Jde ale jen o důsledek optické iluze. „Vycházející či zapadající Měsíc náš mozek porovnává se vzdálenými objekty na obzoru a díky tomu se nám zdá větší, než když se nachází vysoko na obloze,“ vysvětluje Horálek.

Co ale bude pravděpodobně patrné, je menší jas našeho vesmírného souputníka. Při malé výšce Měsíce nad obzorem bude hrát velkou roli zeslabení světla v atmosféře, neboť paprsky jdoucí od Měsíce k pozorovateli budou muset urazit delší dráhu vzdušným obalem Země a ten zejména jejich krátkovlnnou část výrazně rozptýlí. „Měsíc se nám tak bude zdát o něco slabší a patrně spíše žlutavý než jasně bílý. Tak či onak, půjde o ideální příležitost pro focení úplňku s nějakými nepříliš vysokými objekty na obzoru nebo třeba s případnými bouřkovými oblaky,“ radí Petr Horálek.

Mohlo by vás také zajímat: Unikátní nebeský úkaz v Česku: Obloze bude kralovat obrovský Měsíc, vytvoří optickou iluzi

Znovu se takto nízko položeného úplňku nad naším obzorem dočkáme ještě 11. června 2025, na další podobnou příležitost pak budeme muset čekat až do 22. června 2043. Jde tedy o poměrně vzácnou podívanou.

Zdroj: Live Science, Astrofyzikální progresy z Opavy

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom