7. května 2024 15:15

Astronomové vyhlížejí nejjasnější kometu století. Pouhým okem bude vidět celé týdny

Když se řekne C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), zrychlí se všem lovcům komet tep. Tento posel ze vzdáleného Oortova oblaku je na cestě ke Slunci a slibuje největší kometární show od roku 2020.

Kometa se do astronomických tabulek dostala v únoru 2023, kdy ji coby mlhavou skvrnku vzdálenou od Slunce přes 18 miliard kilometrů zaregistrovala jihoafrická observatoř systému ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System) a zpětně i čínská observatoř Tsuchinshan, tedy Fialová hora. Od té doby se vytrvale blíží ke Slunci a také k Zemi.

Přestože pravé pozorovací žně přijdou až ve druhé polovině roku 2024, už teď se daří kometu C/2023 A3 sledovat a také fotit. „Tento snímek jsem pořídil včera na 200mm ohnisko ze Záhořic v České republice,“ napsal v neděli 5. května na svém facebookovém profilu astrofotograf a popularizátor astronomie Petr Horálek z Fyzikálního ústavu Slezské univerzity v Opavě.

LITTLE BIG COMET: Comet C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) is slowly approaching the Sun from the far reaches of the Solar...

Posted by Petr Horálek Photography on Sunday, May 5, 2024

Přečtěte si také: Dvě komety najednou. Zatmění Slunce přineslo unikátní objev, který málem zůstal bez povšimnutí

Pozorování komety

Kometa C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) bude nejblíže Slunci v pátek 27. září 2024, a to na vzdálenost 58,6 milionu km. V té době bude v našich podmínkách viditelná jen brzy ráno kolem 05:30 SELČ těsně nad východo-jihovýchodním obzorem. Odhaduje se, že by kometa v té době mohla mít jasnost zhruba jako hvězdy ve Velkém voze, optimisté doufají v ještě „zářivější“ hodnoty. Kometa se postupně přesune na večerní oblohu a od 10. října by měla být vidět asi 40 minut po západu Slunce těsně nad západním obzorem.

Ještě lepší podmínky k pozorování ale nastanou po 12. říjnu, kdy se kometa přiblíží na nejkratší vzdálenost k Zemi (konkrétně na méně než 44 milionů kilometrů). V následujících dnech by měla být viditelná nad západním obzorem i z velkých měst podobně jako kometa C/2020 F3 (NEOWISE) v roce 2020. Po 18. říjnu nebude pozorování rušit Měsíc, který po úplňku začne vycházet později v noci.

Mohlo by vás také zajímat: Vzácná „rohatá“ kometa je po 71 letech opět viditelná ze Země. Jak ji nejlépe pozorovat?

Polohu komety C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) na hvězdné obloze si už teď můžete průběžně kontrolovat pomocí nástroje The Sky Live. Vzdalující se kometu C/2023 A3 bude možné pozorovat pouhým zrakem ještě do začátku listopadu, malým dalekohledem pak až do prosince 2024.

Zdroj: Česko-Slovenská Astronomická tlačová agentura, BBC

Video, které jste mohli minout: Polární záře nad islandskou sopkou chrlící lávu

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky Měsíc kometa Slunce Petr Horálek Česko observatoř Velký vůz Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System C/2020 F3 (NEOWISE) C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS)

Populární filmy na Prima Zoom