23. listopadu 2023 06:00

Masivní sluneční erupce pokřivila magnetické pole hvězdy. Úchvatné video je pro Zemi varováním

Obří výron koronální hmoty sice nebyl namířený přímo na naši planetu, ale může být jednoznačným varováním. Slunce se blíží k vrcholu cyklu své aktivity a začíná to být znát.

Odborníci z Centra pro předpověď kosmického počasí předvídají, že naše hvězda už brzy dosáhne vrcholu svého současného cyklu aktivity. Stát by se to mělo v roce 2024. A to, že je sluneční aktivita divočejší a divočejší, je znát už teď.

Satelity, které Slunce pozorují, zachytily v polovině listopadu 2023 natolik masivní erupci, že narušila i sluneční magnetické pole. Má typický tvar žárovky a na snímcích je skvěle vidět i hmota, kterou erupce vyvrhla.

Jaké by byly následky pro Zemi?

Těmto erupcím se říká „výron koronální hmoty“, protože přesně to se při nich děje. Do vesmíru unikne obrovské množství hmoty sestávající hlavně z protonů a elektronů a vznikne oblak mířící směrem od Slunce pryč do vesmíru. A to obrovskou rychlostí v řádu milionů kilometrů za hodinu, navíc mnohdy směrem k nic netušícím planetám.

Přečtěte si také: Solární bouře poškozují moderní technologie Země. NASA popsala velikost hrozby totálního zničení

Tentokrát jsme měli štěstí. Erupce byla blízko slunečního severního pólu a tím pádem nemířila směrem k Zemi. Pokud by nás tato elektromagnetická bouře zasáhla, rozhodně bychom to pocítili, mohla by totiž ovlivnit komunikační systémy po celé planetě. Čehož se možná ještě dočkáme, než se Slunce zase zklidní; cyklus naší hvězdy totiž trvá 11 let.

Zdroj: ESA, Space.com, Live Science

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom