22. března 2024 14:00

Kdy a kde přesně si můžete vyfotit „ďábelskou kometu“? Nový snímek ukazuje rudo-zelenou nádheru

Kometa 12P/Pons-Brooks skrývá ve svém ledovém srdci podivnou spirálu. Na pohled úchvatný jev může vědcům prozradit mnohé o útrobách posla z dalekého vesmíru.

Nad územím Česka začíná být viditelná kometa 12P/Pons-Brooks, která se při své cestě 28. dubna 2024 přiblíží na vůbec nejkratší vzdálenost ke Slunci. S tím, jak se tento objekt z hlubokého vesmíru řítí k naší mateřské hvězdě, se začíná pozoruhodně měnit. V létě 2023 měla kometa křídla jako ikonická loď z Hvězdných válek Millennium Falcon, na podzim téhož roku se jí pak kvůli rohatému vzhledu přezdívalo „ďábelská kometa“.

Nejnověji se kometa 12P/Pons-Brooks blýskla barevnou spirálou, kterou na svém snímku zachytil fotograf Jan Erik Vallestad:

Přečtěte si také: Gigantická „ďábelská kometa“ přišla o rohy a změnila barvu. Na chvíli půjde ze Země sledovat pouhým okem

Spirály kupodivu nejsou úplně výjimečné, astronomové je u některých komet zaznamenali již v roce 1858. Vysvětlení tohoto jevu je překvapivě jednoduché. „Víme, že komety uvolňují plyn a prach do vesmíru, a že jádro komety rotuje stejně jako jakýkoli nebeský objekt,“ říká planetární astronom Čchüan-č' Jie z univerzity v Marylandu.

Uvolněný plyn a prach vytvářejí plynný obal komety (koma), který odráží sluneční světlo a dává jádru komety charakteristický rozmazaný vzhled. Když různé části povrchu komety ztrácejí materiál různou rychlostí, koma může být nerovnoměrné. A protože se jádro komety točí, viditelnější a slabší části komy se stáčejí do spirály. Vizuální vzorec spirály pak astronomové mohou rozebrat zpět v čase a získat tak cenné informace o velikosti, složení a rychlosti rotace jádra komety.

Mohlo by vás také zajímat: Kometa třikrát větší než Mount Everest explodovala a míří k Zemi. Vědci odhadli její dráhu

Dva dubnové úkazy

Pozorovat nebo vyfotografovat kometu 12P/Pons-Brooks není úplně snadné, nad obzor vychází až kolem půl páté ráno, kdy její svit tlumí východ Slunce. Večer je situace o něco lepší, kometa zapadá za obzor po desáté hodině. Aktuálně se nachází v souhvězdí Ryb, její zdánlivá hvězdná velikost (magnituda) má hodnotu 5,2. Vidět je s pomocí i jednoduchého dalekohledu nad západojihozápadním obzorem. Podrobné údaje o pohybu komety stejně jako jiných těles na obloze najdete na stránce SkyLive.com.

Kromě komety 12P/Pons-Brooks mohou pozorovatelé oblohy v dubnu zaznamenat i další významný astronomický jev. Jde o úplné zatmění Slunce, které ovšem bude vidět 8. dubna jen v pruhu táhnoucím se od Newfoundlandu přes východ USA a střed Mexika do Tichého oceánu. Nicméně je jisté, že událost budou zaznamenávat a živě přenášet mnohá média a observatoře.

Zdroj: Scientific American, SkyLive.com

Video, které jste mohli minout: Český astronomický úspěch. Fotograf zachytil kometu a dostal cenu od NASA

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom