22. března 2024 07:00
Adam Vala

Tři nové světy ve Sluneční soustavě jsou malé a nacházejí se daleko

Vědci je objevili teprve nedávno. Jak složité bylo je najít?

Vědci z Carnegie Institution for Science ve spolupráci s řadou observatoří z celého světa objevili trojici nových měsíců obíhajících kolem Uranu a Neptunu. Jde o měsíce velmi malé, největší z nich má průměr pouhých 24 kilometrů, a nebylo snadné je objevit už jen proto, jak daleko jsou. Také nutnost oddělit je od černočerného hvězdného pozadí vyžadovala použití speciální zobrazovací metody, ale podařilo se a data o naší soustavě tak získala další významnou aktualizaci.

Abychom byli konkrétní, momentálně tedy kolem Uranu obíhá 28 známých měsíců a kolem Neptunu 16. Jak uvádí Scott Sheppard ze zmíněného institutu v tiskovém prohlášení, všechny tři nově objevené měsíce jsou ve smyslu odrazu světla těmi nejslabšími, které byly u těchto planet pomocí teleskopů na Zemi objeveny. „K odhalení tak slabých objektů bylo zapotřebí speciálního zpracování snímků,“ vysvětlil pak Sheppard, než se podělil o jednotlivé vesmírné úlovky. Dodal, že pro pozorování měsíců využili astronomové dlouhé pětiminutové expozice, které opakovali v průběhu tří až čtyř hodin během několika po sobě jdoucích nocí.

Tři nové měsíce

Díky tomu tak můžeme mluvit o prvním přírůstku do sbírky, konkrétně měsíci S/2023 U1 obíhajícím kolem Uranu. Takhle technicky nebude pojmenován navždy, stejně jako ostatní měsíce obíhající kolem Uranu nakonec dostane jméno vypůjčené z díla Williama Shakespeara. Sheppard měsíc poprvé spatřil 4. listopadu 2023 pomocí dalekohledu Magellan na observatoři Las Campanas v Chile. Měsíc je mimořádně malý, má průměr pouhých osmi kilometrů, což z něj mimochodem činí nejmenší z Uranových měsíců, a kolem své planety oběhne za 680 dní.

Neptun pak získal jeden viditelně jasnější a jeden slabší měsíc, které jsou v současnosti vedeny jako S/2002 N5 a S/2021 N1. První má průměr 24 kilometrů a kolem Neptunu oběhne za 9 let. Druhý, méně viditelný, se jmenuje S/2021 N1, má průměr 15 kilometrů a planetu oběhne každých 27 let. Aby bylo možné dráhu tohoto malého Neptunova satelitu zachytit, potřebovaly teleskopy Evropské jižní observatoře a observatoře Gemini velmi jasné noci. Nakonec se je podařilo zahlédnout již v září 2021 a potvrdit dalším pozorováním v následujících letech pomocí dalekohledu Magellan. Oba nejnovější Neptunovy přírůstky budou pojmenovány po padesáti mořských bohyních Nereidách z řecké mytologie.

Zdroj: Carnegie Science, Star Walk - Twitter

Video, které jste mohli minout: Unikátní operace ve vesmíru. Robot zvládl chirurgický zákrok. Obrovský pokrok těší vědce

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom