9. února 2024 07:05
Adam Vala

Brzy překoná hranici 1000 dnů ve vesmíru. Ruský rekordman prozradil, na co je patřičně hrdý

Dovedete si představit, že byste strávili den ve vesmíru? Asi to zní hezky, existuje ale jeden člověk, který jich letos bude mít na kontě víc než tisíc.

Ruský kosmonaut Oleg Kononěnko se začátkem roku 2024 stal rekordmanem v počtu dnů strávených ve vesmíru. Metou bylo 878 dnů, 11 hodin a 29 minut jeho kolegy Gennadije Padalky, Kononěnko ale tuhle hranici překonal, a protože je jeho pátá mise na Mezinárodní vesmírné stanici ISS teprve v polovině, 5. června 2024 překročí i kdysi nepředstavitelnou hranici 1000 dní.

Je samozřejmě důležité vysvětlit, že nejde o nepřetržitou dobu strávenou ve vesmíru. Kononěnko a před ním Padalka nasbírali své vesmírné dny napříč několika misemi, i tak se ale jedná o úctyhodný výkon. Co víc, až Kononěnkova pátá mise 23. září 2024 skončí, vrátí se na Zemi jako člověk, který ve vesmíru pobyl přibližně 2,5 roku, konkrétně 1 110 dnů.

Hlavně, že je rekordmanem Rus

Sám Kononěnko uvedl podle Reuters pro agenturu TASS, že nelétá do vesmíru, aby překonával rekordy, ale aby dělal to, co ho baví a naplňuje. „Jsem hrdý na všechny své úspěchy, ale ještě víc jsem hrdý na to, že rekord v celkové délce pobytu člověka ve vesmíru i nadále drží ruský kosmonaut,“ uvedl Kononěnko. A sluší se připomenout, že Rusko je rovněž držitelem rekordu v nejdelším jednorázovém pobytu ve vesmíru – Valerij Poljakov strávil v polovině 90. let na stanici Mir neuvěřitelných 437 dnů.

Mohlo by vás zajímat: Kdybych to věděl, zůstal bych doma. Vesmírný rekordman poskytl nevídaně upřímný rozhovor z ISS

Kosmonauti, kteří tráví delší čas ve vesmíru, však musí kromě gratulací řešit i mnohem důležitější věci. Pobyt v mikrogravitaci má totiž neblahý dopad na svaly, kosti, ale také proudění krve v těle. I z toho důvodu mají kosmonauti na vesmírné stanici speciální posilovnu a rotopedy, aby nepoužívané svaly neochably příliš. Stále se také čeká na další studie vlivu delšího pobytu člověka v nulové gravitaci s ohledem na řídnutí kostí, které může být výhledově velkou překážkou při snaze dostat člověka na Mars.

Zdroj: Reuters, The Guardian, TASS

Mohlo vám uniknout: Jak letos bude vypadat dobývání vesmíru?

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom