19. července 2022 06:00
Adam Vala

Nové fotky odhalily tajný laser na ničení satelitů. Která země ho má a co chce primárně sestřelit?

Výstavbu protisatelitního zařízení odhalily snímky z Google Earth. Sofistikovaný systém by mohl umět trvale oslepit nejen satelity, ale i družice.

Rozsáhlé vyšetřování odborného magazínu The Space Review patrně odkrylo výstavbu moderní protisatelitní základny v ruské oblasti Karačajevsko-Čerkesko na samém východě země. Stavba probíhá v kosmickém zařízení ruského ministerstva obrany Krona poblíž města Zelenčukskaja, kde je umístěn také radioteleskop RATAN-600.

Základna byla odhalena prostřednictvím otevřených satelitních snímků Google Earth a zmíněný časopis pečlivě mapuje její postupné budování. Přidává rovněž dokumenty ruských průmyslových dodavatelů a finanční zprávy, které aktivitu v oblasti potvrzují, i když ji přirozeně ruská vláda oficiálně komentovat nechce.

Vyšetřování dále naznačuje, že systém Kalina byl plánován již před mnoha lety, do výstavby se ale dostal teprve nedávno a není v tuto chvíli zřejmé, zda je již schopný plnit svůj účel. Na veřejně dostupné fotografii z Google Earth jsou vidět pulsní lasery i sledovací zařízení, které mají sloužit k zaměření a oslepení satelitů či družic na oběžné dráze.

Systém Kalina by však měl být na rozdíl od jiných podobných laserů schopný nejen oslepit vybraný cíl, ale trvale poškodit jeho optickou výbavu, čímž by je zcela vyřadil z provozu a jediné, co by zbývalo, je oprava přímo ve vesmíru nebo vynesení nového zařízení na oběžnou dráhu.

Problém mají Spojené státy i Elon Musk

Konstrukce tohoto laseru sleduje rostoucí trend v oblasti protisatelitní činnosti. Generál David D. Thompson, zástupce velitele vesmírných operací amerických vesmírných sil, řekl v roce 2021 deníku The Washington Post, že americké satelity jsou napadány doslova každý den a že se Spojené státy nachází v bodě, kdy mohou být vesmírné systémy ohroženy celou řadou způsobů.

Na útoky si ale stěžují i soukromí provozovatelé, včetně Elona Muska, který v květnu 2022 uvedl, že Rusko stupňuje své úsilí o rušení signálů ze satelitů Starlink společnosti SpaceX. Byla to patrně reakce na Muskův zájem poslat na Ukrajinu přijímače svého „vesmírného internetu“, aby pomohl obnovit komunikační síť a poskytl nouzové služby v zemi, kterou Rusko v únoru roku 2022 napadlo.

Není to však pouze Rusko, kdo se zaměřuje na cizí satelity a družice na oběžné dráze. Například článek z roku 2022, který v čínském časopise Modern Defense Technology publikovali výzkumníci z Pekingského institutu sledovacích a telekomunikačních technologií, vyzývá k vývoji kombinace měkkých a tvrdých metod zabíjení, které by mohly způsobit, že některé družice Starlink ztratí své funkce.

V dokumentu se uvádí, že zatímco primární funkce Starlinku má být poskytování stabilního a spolehlivého připojení k internetu, je klidně možné, že jej pro komunikační účely jednotek nasazených v boji používá armáda Spojených států po celém světě. Odtud podle Institutu není daleko k poskytování snímků ve vysokém rozlišení a dokonce živého videa pro americké síly.

Je tedy klidně možné, že pozemní lasery, jako je nově vznikající ruský systém Kalina, by mohly poskytovat přesně ten typ metod „měkkého zabíjení“, které popsali čínští výzkumníci – tedy technik, které na rozdíl od metod „tvrdého zabíjení“ nevytvářejí rizika pro všechny ostatní operující ve vesmíru.

Zdroj: Space.com

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom