18. července 2023 11:21

Revoluční černá skříňka změní vyšetřování leteckých havárií. Stojí za ní Češi

Brněnská společnost Honeywell vyvinula novou černou skříňku, která by měla výrazně urychlit případné zkoumání tragických leteckých událostí. Už má dokonce certifikaci Boeingu.

Brněnská společnost Honeywell vyvinula ve spolupráci s firmou Curtiss-Wright černou skříňku pro letadla, která může být při letu on-line spojena se zemí a lze z ní tak průběžně získávat data o letu. Unikátní nové zařízení zaznamenává dění v kokpitu a v případě nehody může pomoci objasnit, co jí předcházelo. A vzhledem k připojení on-line mnohem rychleji, než doposud bylo standardem. Nový hlasový záznamník a zapisovač letových dat HCR-25 už dokonce získal certifikaci pro letouny Boeing 737, 767 a 777.

Čtěte více: Letadlo strhne z nebe jako dětskou hračku. Podívejte se na smrtící jev microburst

První s certifikací

Společnost Honeywell v tiskové zprávě uvádí, že její zařízení je první tohoto typu na světě s certifikací. „Pomocí HCR-25 jsou okamžitě dostupná všechna data, přenáší se v reálném čase a jsou tak k dispozici pro interní analýzy. HCR-25 například okamžitě pozná tzv. hard landing a dopravce může okamžitě reagovat předepsanou prohlídkou letadla. V případě nehody pak jsou všechna data okamžitě k dispozici. To může například zrychlit vyšetřování a pomoci zabránit dalším podobným nehodám,“ uvedl Tomáš Král, vedoucí oddělení Recorders společnosti Honeywell Technology Solutions Czech Republic (HTS).

Nový model černé skříňky je se zemí propojen prostřednictvím satelitů. Vývoj a získání certifikace pro tři modely boeingů trval čtyři roky. Brněnský tým pracoval nejen na vývoji černé skříňky a na softwaru, který propojuje letadlo se zemí, ale také na infrastruktuře, jež se skládá z takzvaných cloudových serverů, tedy virtuálních center, kam se data zapisují, analyzují a dál zpracovávají. „Budeme se věnovat především úpravám HCR-25 podle požadavků jednotlivých zákazníků. Aktuálně připravujeme systém nabídek, který aerolinkám například umožní zvolit si, kam se budou data přenášet a jak se budou zpracovávat,“ doplnil Král.

Vzhledem k tomu, že je nový rekordér sestrojený jako náhrada za starší typy zařízení od Honeywellu, může být instalován nejen do nově vyrobených letounů, ale může jím být nahrazený starší typ černé skříňky stejného výrobce. Společnost Honeywell přitom není v oblasti inženýrství a výzkumu žádným nováčkem. Dosud má registrovaných 200 patentů v různých zemích. V brněnském vývojovém centru, které je v rámci společnosti největší v Evropě, pracuje aktuálně přes 1000 zaměstnanců.

Zdroj: ČTK / Honeywell / Český rozhlas

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom