11. října 2024 07:00

Houba ovládá robota. Unikátní video představuje vynález, ze kterého mrazí

Odborníci sestavili rovnou dva typy speciálních biohybridních robotů, jeden je na kolečkách a druhý připomíná pavouka. Pohyb tohoto konkrétního biohybrida je nesmírně specifický. Podle vědců by roboti ovládaní myceliem mohli jednou pomoci v zemědělství.

Takzvaná biohybridní robotika je poměrně mladý obor, přesto ale nejde o úplnou novinku. Stroje, které obsahují nějakou živou část, ať už jde o zvíře nebo o rostlinu, už vědci sestavili několikrát. Připomenout můžeme například robota s tykadly lišaje tabákového nebo robotizovanou pelargonii s trefným názvem Trifid 1, kterou stvořil dokonce český vědecký tým.

Čtěte také: Robotický pes s plamenometem zničí vše v dosahu devíti metrů. Podívejte se na nový americký vynález v akci

Tentokrát odborníci do robotického těla zakomponovali podhoubí hlívy máčkové. Tuto vynikající jedlou houbu vzácně můžete potkat i u nás, patří ale ke kriticky ohroženým druhům. Její mycelium je nicméně bohaté a snadno se pěstuje… a teď také víme, jak se chová, pokud dostane tělo inspirované mořskou hvězdicí.

Existuje i varianta na kolečkách

Vědci z Cornellovy univerzity v New Yorku nechali mycelium hlívy vrůst přímo do speciální matice, kterou vytiskli na 3D tiskárně. Tu pak připojili na citlivé elektrické rozhraní, které detekuje elektrofyziologickou aktivitu podhoubí. Houby samozřejmě reagují na mnoho různých chemických a biologických signálů, a díky tomu robohouba zvládne reagovat na své okolí.

Zatím jsme jako vstup použili jen světlo, v budoucnosti ale bude chemický,“ vysvětlil jeden z autorů výzkumu Rob Shepherd. „Díky tomu budou moci biohybridní roboti například vycítit chemii zemědělské půdy a rozhodnout, jestli je třeba rostliny přihnojit. Dokonce možná zvládnou i detekovat škodlivé řasy.“ Podle autorů by robohouby mohly být použité také na místech s vyšší radiací, protože ji zvládají o mnoho lépe než jiné organismy.

Shepherdův tým sestavil kromě hvězdicového prototypu také robohoubu na kolečkách. Oba typy již prošly sérií testů. Mycelium řídilo roboty samo, ale vědci si také vyzkoušeli, že je možné s pomocí ultrafialového světla signály podhoubí přepsat a převzít nad robotem kontrolu. Podle odborníků je ale vliv živého organismu vždy přínosem.

Zdroj: Science Robotics, Cornell Chronicle, Discover Wildlife, OpenTechLab Jablonec nad Nisou.

Video, které jste mohli minout: Gigantický plž chrání korály před jedovatou hvězdicí. Podívejte se, jak ji sežere zaživa

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom