15. srpna 2024 19:00

Atomový výbuch pocítili až na Havaji. Podívejte se na ničivou sílu šokové vlny

Tajemství nejničivějších zbraní S1 (3) – Starfish Prime

Nejlidnatější havajský ostrov Oahu zažil 9. července 1962 v 11 hodin večer perné chvíle. Pouliční osvětlení na poměrně velké ploše vypovědělo službu a ztemnělými ulicemi se rozezněly desítky domácích alarmů. Telefonní spojení nefungovalo vůbec. Navíc se na obloze objevila podivná světla, která celou situaci činila ještě děsivější.

Bizarní incident byl důsledkem americké akce Starfish Prime, jejímž účelem bylo prozkoumat důsledky výbuchu atomové bomby ve velké výšce. Byl to pouze jeden z pěti takových pokusů, jež byly součástí větší operace Fishbowl, která byla sama o sobě součástí ještě větší operace, nazvané Dominic. K testu Starfish Prime došlo na Johnstonově atolu, zhruba 1 000 km od Havajských ostrovů.

Čtěte také: EXKLUZIVNĚ muž, který přežil atomovou bombu v Nagasaki: Myslel jsem, že na mě spadlo slunce

Vlna chaosu

Americká raketa Thor vynesla do nebe hlavici o síle 1,4 megatuny TNT. Ve výšce 400 km nad zemí, 13 minut a 41 vteřin po startu, nálož explodovala. Vznikl velmi rychle se rozpínající oblak ionizovaných částic a elektronů, který uvrhl 1 000 km vzdálený ostrov do chaosu. Za své vzalo 300 pouličních lamp, spustila se řada domácích alarmů a telefonní spojení přestalo fungovat. Tak byl objeven elektromagnetický puls.

„Šoková vlna přetíží a zničí jakýkoli systém používaný k vedení energie,“ vysvětluje účinky pulsu bezpečnostní expertka Ulrike Franke v pořadu Tajemství nejničivějších zbraní na Prima ZOOM. „Systém je v dlouhodobějším horizontu zničen a je potřeba jej znovu vybudovat.“

Elektromagnetický puls nicméně pokračoval i den po úspěšném testu, kdy byla na oběžnou dráhu vypuštěna telekomunikační družice Telstar 1. V magnetické pasti zůstaly uvězněny nabité částice, které se s družicí nevyhnutelně setkaly a poškodily její tranzistory tak, že to vedlo k selhání elektroniky družice.

Zdroje: National Geographic/War on the Rocks

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský