18. srpna 2023 06:00
Adam Vala

Ruská tanková pohroma: Nová várka na frontě používá archaické součástky a vykazuje zásadní vady

Z chlouby se stala pohroma. Ruské tanky míří na frontu s poruchami, které si Vladimir Putin za rámeček nedá.

Rusové, kteří před rokem a půl rozpoutali válku na Ukrajině, mají po dobu dlouhých měsíců značný problém s vojenskou technikou i zásobováním. Moderních strojů, které by našly efektivní uplatnění na bojišti, je poskrovnu, takže se Rusové čím dál tím častěji obracejí na zásoby z dob Sovětského svazu a snaží se techniku modernizovat, jak jim náhradní či nové součástky dovolí. Když už na frontu vyšlou soudobé stroje, dodávky nebývají příliš velké a většinou je ještě provázejí přidružené nedostatky jako v případě dosud poslední velké várky tanků z léta 2023.

K tématu: Válku na Ukrajině rozhodne jediná věc. Nejsou to západní tanky, stíhačky ani vojáci

Mezi zastaralými a nepříliš modernizovanými tanky T-72M a T-80BVM se nacházelo i několik strojů T-90M Poriv, které však už v uplynulých měsících vykazovaly značné nedostatky. Ty největší se točí kolem pohonné jednotky, která nenabízí dostatečný výkon pro účinné nakládání se strojem. Podle portálu Bulgarian Military využívá T-90 identický motor jako starý T-72 – tedy jednotku B92C2 – o výkonu pouhých 1 130 koňských sil. Tank má navíc manuální převodovku, takže pro zařazení musí řidič používat obě ruce a pedál, což se v boji nemusí jevit jako nejefektivnější činnost. Problémy ale přicházejí také s věží tanku, jejíž sváry se podle pozorovatelů trhají, čímž je narušena celková integrita tanku a přirozeně je tím ohrožena posádka.

Pomáhají i sankce

Také starší, leč modernizované stroje narážejí na značné problémy, v tomto případě spojené zejména s nedostatečným přístupem k moderním zaměřovačům a dálkoměrům. Kvůli sankcím přišlo Rusko o přístup k součástkám pohánějící rusko-běloruský systém Sosna-U. Kvůli tomu jsou tanky T-72 ve své nejmodernější verzi vybavené termálním zaměřovačem 1PN-96MT-02, který je však ve svých možnostech daleko za Sosnou, ať už je řeč o akčním rádiu nebo rozlišení. Tanky T-80BVM pak místo Sosny používají dálkoměr původně určený pro tanky T-62M, který rovněž nedosahuje moderních standardů.

Je rovněž otázkou, kolik dostupné techniky Rusko ještě má, protože tím, jak se válka prodlužuje, tenčí se i zásoby a výroba ruských zbrojovek nestíhá. Podle portálu Oryx už Rusko přišlo na bojišti o 27 tanků T-90M a celkově pak o 2 230 dalších tanků různého stáří a konfigurací. Zbrojovky jako Uralvagonzavod slibovaly zkraje roku produkci vyšších stovek až nižších tisíců kusů tanků ročně, ovšem reálné možnosti se pohybují maximálně na hranici 20 kusů měsíčně, což v důsledku nemusí Rusku stačit.

Zdroj: Militarnyi / Oryx / Defence Blog /  Bulgarian Military

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom