28. srpna 2024 17:23

Ruský Suchoj se u Kramatorsku poroučel k zemi. Rozhodla jedna přesná rána

Rusko má o jeden bojový letoun v ceně 11 milionů dolarů (přes 246 milionů Kč) méně. Bitevník Suchoj Su-25 šel v oblasti Kramatorsku nekompromisně k zemi po zásahu z přenosného protiletadlového systému MANPADS.

O úspěšné akci informovala ukrajinská operační skupina Chortycja a také list Ukrajinska pravda. O osudu pilota není nic známo. Na záběry z přesného zásahu, který jde na vrub protiletadlovým dělostřelcům 28. samostatné mechanizované brigády, se můžete podívat tady:

Přečtěte si také: Mrazivé video ukazuje vpád Ukrajiny do Ruska. Podívejte se na střelbu z tanků a braní zajatců

Každý sestřelený stroj se počítá

Suchoj Su-25 vznikl na konci 70. let jako sovětská obdoba amerického letounu A-10 Thunderbolt II zvaného Warthog. Zatímco Moskva používala pro Su-25 volací znak „Havran“, NATO mu přidělilo mnohem méně reprezentativní označení „žabí noha“. Letoun používala i československá a později také česká armáda, v níž si kvůli četným zbraňovým podvěsům vysloužil přezdívku „hrábě“.

Mohlo by vás také zajímat: Ukrajinský „blitzkrieg“ drtí Putinovu armádu i pověst. Kyjevu pomáhá blesková zbraň ze Západu

Su-25 se poprvé osvědčily během sovětské invaze do Afghánistánu, kde jejich obávaný dvouhlavňový 30mm kanón s kadencí až 3000 ran za minutu doplněný o rakety a pumy na deseti závěsnících pod křídly likvidoval afghánské mudžahedíny. Od roku 1978 do ukončení produkce v roce 2017 bylo vyrobeno přes 1000 kusů Su-25 v různých variantách. Současná cena jednoho stroje je kolem 11 milionů dolarů a protože sové se už nevyrábějí, každý sestřelený stroj se počítá.

Zdroj: Ukrajinska PravdaPopular Mechanics

Video, které jste mohli minout: Rusové mají novou zbraň: Na drony vytáhli „želví tanky“. Spíš pojízdné rakve, smějí se lidé

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský