Samopal Sten Mk. II měl zabít Heydricha. Podívejte se, jak střílí, když se nezasekne

Scénu z filmu Jiřího Sequense Atentát, v níž se samopal v rukou rotmistra Jozefa Gabčíka změní v nefunkční kus železa, zná asi každý. Jak by útok dopadl, kdyby samopal Sten fungoval?

Hlavní roli v útoku na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, který v dnes již neexistující zatáčce v Praze 8 uskutečnili dopoledne 27. května 1942 českoslovenští parašutisté Jozef Gabčík a Jan Kubiš, měl sehrát samopal britské výroby Sten Mk. II. Jenže nesehrál.

Přečtěte si také: Atentát na Heydricha minutu po minutě: Jak přesně probíhala smrtonosná akce odboje?

V 10:37 se Gabčík se samopalem octnul 1,5 metru od Heydricha a nemohl tedy minout. Zbraň ale nevystřelila a Kubiš musel po Heydrichově vozu hodit improvizovanou bombu. Střepina z ní zasáhla Heydricha do zad a nakonec se stala 4. června 1942 příčinou jeho smrti.

Jak střílí samopal Sten, když se nezasekne

Sten Mk. II byl druhou verzí samopalu od konstruktérů Harolda Turpina a Reginalda Shepherda z Royal Small Arms Factory (RSAF) v Enfieldu. Když začala druhá světová válka, zjistila Británie, že nemá žádný vlastní samopal. Situaci měl zachránit právě Sten, jehož první verze Mk I se od března 1941 vyrobilo asi 100 000 kusů. Verze Sten Mk. II ale zasáhla do války v mnohem významnějším počtu – jen v Británii se tohoto samopalu vyrobilo přes 2,5 milionu kusů.

Výhodou zbraně byla odnímatelná hlaveň, což umožňovalo samopal snáze ukrýt. Nejdelší díl totiž v rozmontovaném stavu měl jen 33 cm. Samopal měl zásobník na 32 nábojů 9 mm Parabellum. Podívejte se, jak mohla dávka z britského samopalu změnit dějiny:

Vzpříčený náboj?

Zásobník se nejspíš stal i příčinou selhání samopalu při útoku na Heydricha. Jak uvádí Vojenský historický ústav Praha, „při jeho naplnění 32 náboji docházelo na počátku střelby k zádržkám v podobě vzpříčení náboje, takže v předpisech vydaných na jaře 1942 již byl výslovně uveden zákaz plnit zásobníky více než 28 náboji“.

Jednou z možných příčin selhání zbraně tak mohlo být naplnění zásobníku plným počtem nábojů. Prověřit to ale bude obtížné – Gabčíkův samopal s výrobním číslem FF 209, pocházející z produkce Royal Ordnance Factory ve Fazakerley, se dosud nepodařilo najít a závada na zbrani nebyla v době vyšetřování atentátu předmětem zkoumání. Podívejte se, jak o předmětech nalezených na místě atentátu – včetně samopalu Sten Mk. II – informovaly německé úřady:

Mohlo by vás také zajímat: Smutek padl do zdí Prahy, lkali Češi nad Heydrichem. Historik: Národ kolaborantů nejsme

Smrt v kostele

Poslední boj československých parašutistů zodpovědných za atentát na říšského protektora Reinharda Heydricha se odehrál v pravoslavném kostele svatého Cyrila a Metoděje v dnešní Resslově ulici 18. června 1942. Parašutisté se bránili jen pistolemi, samopal ani žádnou větší zbraň neměli.

Po osm hodin trvajícím odporu a v bezvýchodné situaci spáchali Jozef Gabčík, Josef Valčík, Jan Hrubý a Jaroslav Švarc sebevraždu. Adolf Opálka byl během útoků usmrcen, Josef Bublík těžce raněn (zemřel při převozu do nemocnice) a Jan Kubiš zraněn nad levým okem a odvezen v bezvědomí, z něhož se už neprobral.

Zdroj: VHÚ

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom