3. března 2024 07:05

Putinův slavný projev byl plný lží. Elitní jednotky vydával za dobrovolníky, kteří si koupili uniformy v obchodě

Na konci února 2014 se na Krymu začali objevovat neoznačení vojáci s moderními zbraněmi a výstrojí odpovídající ruským jednotkám zvláštního určení Specnaz. Nešlo ale o posádku ruské vojenské základny v Sevastopolu.

Ukrajinec Andrej Ivaninčenko neměl odpoledne 4. března 2014 čas poslouchat projev ruského prezidenta Vladimira Putina. Důvod byl jednoduchý. Kapitán ukrajinské armády byl zaneprázdněn koordinací jednání mezi svými veliteli a vysokými ruskými důstojníky, kontrolováním svých jednotek a inventarizací zásob jídla a vody.

Přečtěte si také: Proč Ukrajinci nedobyli Krym? Přepočítali jsme se, na vině je i Západ, říká Zelenského muž

V době, kdy Vladimir Putin prolomil mlčení o pohybu ruských jednotek na Krymu, vstoupila blokáda Ivaninčenkovy základny na předměstí Sevastopolu do svého čtvrtého dne. Kdyby si udělal čas a vyslechl si Putina, dozvěděl by se, že ruští vojáci, kteří na něj míří zbraněmi, jsou jen výplody jeho fantazie.

Dobrovolníci v uniformách z obchodu

Na své první tiskové konferenci od začátku krize Putin začátkem března 2014 oznámil, že žádné ruské jednotky – kromě těch, které jsou již umístěny na základně ruského námořnictva v Sevastopolu – nikde na Krymu nejsou. Když byl Putin dotázán na stovky dobře vyzbrojených vojáků v neoznačených ruských uniformách, pohybujících se po celém poloostrově, nazval je „spontánně organizovanými silami místních dobrovolníků.“ Pokud jde o jejich uniformy, podle Putina je bylo možné zakoupit v jakémkoli obchodě.

Podle ukrajinské dopisovatelky listu The New Yorker měl ale kapitán Ivaninčenko jasno – v uniformách byli Rusové. Koneckonců když jejich velitel žádal, aby Ukrajinci složili zbraně, prozradil ho silný moskevský přízvuk. Podle Ivaninčenka šlo o směsici speciálních jednotek vyslaných z Ruska a důstojníků námořnictva, kteří byli umístěni na ruské základně v Sevastopolu. Na jeho vojáky navíc mířili odstřelovači rozmístění na střeše opuštěné budovy přímo naproti základně.

První padlý na Krymu

Jestli si v té době Ukrajinci a západní země ještě dělaly nějaké naděje, že Putin jen blafuje, o dva týdny později bylo vše jasné. V emotivním hodinovém projevu proneseném v Moskvě 18. března 2014 vládce Kremlu oznámil anexi Krymu a odsoudil západní pokrytectví, které podle něj sahá hluboko do minulosti. Vysmál se také obviněním z vojenské agrese s tím, že v předchozích bouřlivých týdnech nepadly žádné výstřely a nebyly žádné oběti.

K tématu: Češi na Ukrajině: Rusové nás rubou všude. Útočí jako divoši, nemáme už skoro čím krmit děla

I kdyby měl v tu chvíli pravdu, brzy se to mělo změnit. Jen několik hodin po Putinově proslovu byl na vojenské základně v krymském Simferopolu zastřelen ukrajinský voják. Byla to první oběť války na poloostrově od začátku krize. Již probíhající boje s Ruskem podporovanými separatisty v Luhanské a Doněcké oblasti se pak staly předzvěstí mnohem vážnějšího konfliktu, který naplno propukl po invazi Ruska na Ukrajinu 24. února 2022.

Zdroj: The New Yorker, The Guardian

Mohli jste minout: Češi na Ukrajině: Rusové nás rubou všude. Útočí jako divoši, nemáme už skoro čím krmit děla

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom