14. července 2023 06:00

Putinův obrněný vlak je plný západních vymožeností. Podívejte se do úkrytu za 1,6 miliardy korun

Invaze Ruska na Ukrajinu 24. února 2022 a následné sankce přiměly obyvatele Ruska vzdát se mnoha západních produktů. Zatímco Putinovi poddaní se neradi a se skřípěním zubů smířili s uzavřením prodejen rychlého občerstvení nebo chytrých telefonů, prezident Putin si s žádnými důsledky svého šíleného kroku hlavu neláme.

Když například 5. srpna 2022 ráno hlásil gubernátor Mykolajivské oblasti na Ukrajině po nočním bombardování rezidenční čtvrti na okraji Mykolajivu rozsáhlé škody a nejméně deset zraněných, měli úředníci Putinovy prezidentské kanceláře v Moskvě úplně jiné starosti. „Dopravní správa obdržela požadavek o nutnosti instalovat tělocvičné zařízení Hoist HD 3800 a Hoist HD 3200 místo Abductor-Standard a Abductor-Technogym do sportovně-zdravotního vagonu č. 021-78630,” zapsal si ten den jeden z Putinových pracovníků.

Přečtěte si také: Putinův tajný palác: Luxusní sídlo ruského prezidenta stálo 29 miliard korun

Podle dokumentů, které nedávno unikly z ruských oficiálních míst a o nichž informovalo londýnské dokumentační středisko Dossier Center financované Putinovým kritikem Michailem Chodorkovským, je tajemný fitness vagón součástí speciálního Putinova vlaku. Americká značka Hoist přitom patří mezi ty dražší dodavatele vybavení posiloven. S pomocí HD 3200 bude moci Putin posilovat vnitřní i vnější strany stehen, HD 3200 je pak posilovací stroj na zádové svalstvo. Pořizovací cena každého z nich se pohybuje ve vyšších desítkách tisíc korun.

Tajný vlak má 20 vagónů

Fitness vagón je jedním ze zhruba 20 vozů vlaku, který ruský prezident využívá k utajeným cestám – zatímco letadlo je možné prakticky nepřetržitě sledovat, vlak se může nepozorovaně ztratit. Zvláště, když se na první pohled neliší od běžné soupravy. Gleb Karakulov, bývalý kapitán ruské Federální ochranné služby (FSO) a Putinův spolupracovník, který z Ruska utekl i s rodinou v říjnu 2022, vnitřek vlaku pro Dossier Center podrobně popsal.

Jeden z vagónů v sobě ukrývá špičkově vybavenou lékařskou ordinaci s defibrilátory, systémy pro měření a zajištění základních životních funkcí, odsávačkami dýchacích cest a dalšími přístroji. V dalším je pak kosmetická laboratoř obsahující zařízení na omlazování pokožky s pomocí vysokofrekvenčních radiových vln a také přístroj pro vakuové čištění pleti. Ve vlaku ale nechybí ani vagón s tureckými lázněmi, pojízdná garáž pro auta, telekomunikační vagón nebo vagón pro Putinovu ochranku.

Mohlo by vás zajímat: Jak bydlí Putinova milenka Alina: Dvacet domů, vrtulník a privátní vlakové nádraží

Podle Dossier Center je hodnota Putinova vlaku zhruba 75 milionů dolarů (asi 1,6 miliardy korun) a dohlížejí na něj desítky pracovníků Federální bezpečnostní služby (FSB). Červenobílá souprava je pancéřovaná, aby odolala palbě z ručních zbraní.

Podobné vlaky mají v Rusku dlouhou tradici. Jeden z klíčových revolucionářů Lev Trockij z vlaku řídil během občanské války operace Rudé armády, J. V. Stalin přijel speciálním vlakem na konferenci do Teheránu. Vlak pojmenovaný Amerika jako svou pojízdnou základnu využíval i Adolf Hitler.

Zdroj: CNN, Newsweek

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom