6. června 2023 16:55

Téměř milion mrtvých. Protrženou přehradou hromadně zabíjeli Britové, Stalin nebo Čankajšek

Kachovská přehrada je zničená

Zničení hráze Kachovské přehrady na ukrajinské řece Dněpr způsobilo rozsáhlou katastrofu, která se dotkla nejméně 80 obcí včetně lidnatého Chersonu ležícího několik desítek kilometrů po proudu řeky. Jak se tato válečná strategie používala v minulosti?

O hrozbě zničení Kachovské přehrady, kterou kontrolují ruské invazní jednotky, se spekulovalo už v roce 2022 a pracuje s ním i animace vypracovaná švédskými hydrology ze společnosti Dämningsverket. Nejhorší scénář animace předpokládal, že by měl průtok vody z protržené přehrady dosáhnout 14 000 m3/s, což odpovídá například průměrnému průtoku Niagarských vodopádů. Při velkých povodních v Praze v létě 2002 protékalo Vltavou přes 5 000 m3 vody za sekundu. Na animaci se podívejte zde:

Mohlo by vás také zajímat: Válku na Ukrajině rozhodne jediná věc. Nejsou to západní tanky, stíhačky ani vojáci

Zničená přehrada je 45krát větší než Lipno

Kachovská přehrada byla postavena v roce 1956 a zdejší vodní elektrárna měla výkon 350 MW. Rozloha přehrady je obrovská. Pro srovnání největší česká přehradní nádrž Lipno má rozlohu 48,7 km2, což znamená, že Kachovská přehrada je téměř 45krát větší. Při objemu 18,2 km3 tato přehrada zadržovala 25krát více vody než Orlická přehrada, která je s objemem 0,715 km3 z českých přehrad v tomto ohledu největší.

Přehradní jezero leží ve výšce 44 metrů nad mořem, je dlouhé 230 kilometrů a široké maximálně 25 kilometrů. Hluboké je v průměru 8,4 metru, v nejhlubším místě pak 36 metrů. Z přehrady odtéká kromě Dněpru ještě Severokrymský kanál, který slouží suché oblasti severního Krymu k zavlažování a zásobování vodou. Bez vody se tak už několik hodin po zničení přehrady octlo město Kerč na východě Krymu, v němž žije téměř 150 000 lidí.

Ze zničení Kachovské přehrady se vzájemně obviňují obě strany. Podle Ukrajiny ji pomocí výbušnin odpálili příslušníci 205. motostřelecké brigády ruské armády, Kreml zase dává zničení přehrady za vinu ukrajinským raketám.

Přečtěte si také: Visingr: Zoufalý tah Rusů, zničili si Kachovskou přehradu. Léto na Krymu bude zajímavé

Hráze trhali Britové, Stalin i Čankajšek

Z historie je známo hned několik zničení přehrad během válečných konfliktů. V květnu 1943 speciální skákající bomby britské RAF, které zničily německé přehrady Möhne a Eder, způsobily rozsáhlé záplavy a zabily nejméně 1 300 lidí.

Ještě větší katastrofu pak způsobilo protržení hrází na Žluté řece, které v srpnu 1938 nařídil generál Čankajšek, velitel čínské armády ustupující před Japonci. Voda tehdy zalila 54 000 km2 a posunula ústí Žluté řeky o sto kilometrů dál na jih. Ve třech zasažených provinciích se nejméně 800 000 Číňanů utopilo nebo následně zemřelo hladem a z přibližně pěti milionů lidí se stali uprchlíci.

Za druhé světové války se protržením přehrad Sovětský svaz bránil německé invazi. Jednotky stalinské NKVD například v srpnu 1941 vyhodily do vzduchu Dněperskou vodní elektrárnu na řece Dněpru. Následné záplavy si vyžádaly asi 1 500 obětí na straně Němců a až 120 000 obětí na straně Sovětů.

Zdroj: CNN, ČTK

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom