Obrněný vůz Chrt zničil i německý Tiger. Podívejte se, jak nacistům zatápěl

Lovci tanků (4) - M8 Greyhound

Druhá světová válka vrcholila a technický pokrok se týkal i obrněných vozidel, která se měla vypořádat s tanky. Do roku 1941 tuto funkci plnil typ M6, což bylo vozidlo Dodge s kanónem 37 mm v zadní části. To však bylo nutné nahradit.

Americká armáda v roce 1941 vyhlásila soutěž, do které se přihlásily společnosti Studebaker, Ford a Chrysler. Nakonec byl vybrán prototyp Fordu a už v červenci 1941 začal vývoj šestikolového lehce pancéřovaného obrněného vozu s oficiálním označením Armored Light M8 a přezdívkou Greyhound čili Chrt, který byl přijat do služby následujícího roku. V roce 1943 už se vůz vyráběl sériově.

Pojízdná pevnost

Vůz měl korbu svařenou z ocelových pancéřových plechů. V přední části bylo místo pro řidiče a radistu, případně velitele, vzadu bojový prostor. Obě části oddělovala dvoumístná kruhová a shora otevřená litinová věž, která se mechanicky otáčela až o 360 stupňů. Její přední část byla vybavena kanónem M6 ráže 37 mm spřaženým s kulometem M1919 ráže 7.62 mm a na oběžném okruhu nad věží stál těžký kulomet M2B ráže 12,7 mm.

Čtěte také: Záběry katastrofické exploze tanku. Ukrajinci rozmlátili ruský kolos za miliony dolarů

Poprvé byl vůz americkou armádou nasazen v Itálii a posléze i ve zbytku okupované Evropy. Jak si tam vedlo, ukazuje pořad Lovci tanků na Prima ZOOM a také níže vložené archivní záběry z bitvy o St. Vith, jež byla částí bojů v Ardenách v prosinci 1944. Zde se měl M8 Greyhound dle amerických záznamů popasovat dokonce i s legendárním německým Tigerem I (některé verze mluví i o Tigeru II, ale ty se nejeví jako pravděpodobné).

Výroba vozu skončila v roce 1945, stejně jako válka, přičemž se vyrobilo celkem 8 523 kusů. Po válce bylo velké množství vozů dodáno spojencům NATO a do zemí třetího světa.

Zdroje: American GI Museum / Armed Conflicts / Tanks Encyclopedia

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky FTV Prima Druhá světová válka Ford Motor Company Armáda Spojených států amerických M8 Greyhound

Populární filmy na Prima Zoom