25. srpna 2024 07:05
Adam Vala

160 jaderných hlavic v jediné ponorce. Nejmodernější ruská zbraň drží USA v šachu

Pod ledovými moři Arktidy, hluboko pod povrchem Atlantiku i v temných vodách Tichého oceánu, se pohybují jedny z nejmodernějších a nejnebezpečnějších zbraní, jaké kdy člověk vyvinul. Řeč je o ruských ponorkách třídy Borej, které se staly symbolem nové éry námořní síly Ruska.

Ponorky třídy Borej, známé také pod označením Projekt 955, představují páteř ruské námořní strategie a jsou klíčovým prvkem jaderného odstrašování. Jejich konstrukce začala v devadesátých letech minulého století, kdy se Rusko po rozpadu Sovětského svazu snažilo obnovit svou vojenskou moc. A právě třída Borej je výsledkem této snahy. Jak uvádí portál The National Interest, s délkou přibližně 170 metrů a výtlakem přes 24 000 tun patří mezi největší ponorky na světě. Jejich hlavní zbraní je schopnost nést až 16 mezikontinentálních balistických raket Bulava, které jsou schopné zasáhnout cíle na vzdálenost až 9 000 kilometrů. „Každá z těchto raket může nést několik jaderných hlavic, což z ponorek této třídy činí skutečně hrozivou zbraň,“ doplňuje pak portál Odin.

Tichý predátor

Kromě své palebné síly jsou ponorky třídy Borej také známé svou tichostí. Díky moderním technologiím a speciální konstrukci trupu jsou tyto ponorky velmi obtížně odhalitelné pro sonarové systémy nepřátelských sil. To jim umožňuje operovat nepozorovaně po dlouhé měsíce, a tím zajišťovat stálou jadernou přítomnost Ruska v klíčových oblastech světových oceánů. Jejich tichý chod je výsledkem pokročilé technologie pohonu, která minimalizuje hlučnost a vibrace. To je klíčové nejen pro skrytí před nepřátelskými detektory, ale také pro bezpečný provoz v blízkosti ledových ker v Arktidě.

Složitá historie

Navzdory jejich současným schopnostem nebyla cesta ponorek třídy Borej k dokončení jednoduchá. Vývoj byl poznamenán řadou zpoždění a technických výzev, zejména kvůli kolapsu sovětského vojenského průmyslu po roce 1991. První ponorka této třídy, Jurij Dolgorukij, byla spuštěna na vodu až v roce 2008, a to po více než patnácti letech od zahájení projektu. Navzdory těmto problémům však Rusko dokázalo dokončit vývoj a nyní má v aktivní službě několik ponorek této třídy. Každý nový Borej je vylepšenou verzí svého předchůdce, což zajišťuje, že ruské námořnictvo drží krok s nejmodernějšími technologiemi ve světě.

Čtěte také: Napětí u Kuby: Rusové vyslali fregatu a ponorku, Američané kontrovali vlastní ponorkou a třemi torpédoborci

Strategická role

V současné geopolitické situaci, kdy vztahy mezi velmocemi často balancují na ostří nože, jsou ponorky třídy Borej klíčovým nástrojem pro udržení rovnováhy moci. Jejich schopnost nepozorovaně operovat a zároveň hrozit masivním jaderným úderem z nich činí nepostradatelný prvek ruské obranné strategie. Zatímco se svět zaměřuje na nové technologie, jako jsou hypersonické střely a kosmické zbraně, ponorky třídy Borej připomínají, že tradiční námořní síla má stále svou nenahraditelnou roli. Jsou tichými, ale nesmírně mocnými strážci ruské suverenity a zajišťují, že jejich země zůstane i nadále jedním z hlavních hráčů na světové scéně.

Ponorky třídy Borej nejsou jen technickým zázrakem, ale také symbolem vytrvalosti a schopnosti překonávat překážky. Přes všechny obtíže, které vývoj této třídy provázely, se staly klíčovou součástí ruské vojenské moci a důležitým nástrojem globálního odstrašování. V jejich nenápadném pohybu pod hladinami moří a oceánů se skrývá tichá, ale nesmírně účinná síla, která ovlivňuje bezpečnost a stabilitu nejen v Rusku, ale i po celém světě.

Zdroj: The National InterestOdin

Video, které jste mohli minout: Ukrajinci zahájili protiútok. Zlikvidovali jsme stovky Rusů, popisuje velitel u Luhansku

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský